Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епигенетиката – нов поглед към еволюцията

Брук Гринбърг. Когато преди няколко години тази американка бе регистрирана като единственият неостаряващ човешки организъм, след първоначалния шок, учените се заеха да изучават уникалния феномен. За Брук времето е спряло. Растежът на клетките и органите й започнал да се забавя, когато била на четири години, докато в един миг окончателно замрял. На двадесет приличала на едногодишно дете, хранели я на системи, не можела да ходи и говори, въпреки че въобще не става дума за обичайните случаи на умствено изоставане. Днес, благодарение на дарителската воля на родителите й, учените могат да изследват странностите, свързани със стареенето. Нещо подобно прави и науката епигенетика, задавайки, обаче доста по-фундаментален въпрос, който засяга далеч не само остаряването: защо едва в 2% от нашата ДНК има гени, които носят генетична информация, докато останалите 98 % изглеждат  безполезни. Истината е, че само на пръв поглед изглеждат така. Защо и до какви изводи стигнаха епигенетиците ще разберем от директора на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология при БАН доц. Георги Милошев.  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Илиян Попов

Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух

Днес, повече от всякога, се обръщаме към науката и търсим решения, свързани не само с кризата, причинена от Covid-19, но и с още по-всеобхватната и застрашителна климатична криза. Учените търсят по-екологични и щадящи околната среда, както и работната сила, начини за производство на енергия. Такъв проект е „Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух за..

публикувано на 17.01.21 в 08:35

Дървесно меню в пустинята Негев

На български изразът „Да хапнеш дървото“ има нелицеприятно значение. Кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало обаче са го направили буквално – в най-голямата изкуствено посадена гора не само в Близкия изток, ами в цялото Средиземноморие. Там те са опитали „дървесно меню“ в разсадник, отвоюван от пустинята Негев в Израел. Искра Декало..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Парадоксът на самоусъвършенстването

Популярната култура е обсебена от мита за самоусъвършенстването. Днес десетки духовни практики, предлагащи ни от утре да станем по-добри, успешни и доволни, се борят за вниманието ни, а рафтовете с книги за самопомощ преливат от заглавия, обещаващи ни бързо спасение. Наскоро две холандски изследвания установяват връзка между заниманията,..

публикувано на 15.01.21 в 08:45
Диана Маринова

Да се потопиш в Югоизточна Азия

В това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по начин, който събужда любопитство. Според нея истинският пътешественик се докосва с душата си до..

публикувано на 14.01.21 в 11:05

Премълчаната история на слуховете от средновековна България до днес

Ролята на слуховете в европейската историята са факт. Първите, които са достигнали до нас, датират още от времето на варварските нашествия на Балканите. Те започват от IV и продължават до VII век и поради липсата на интернет и социални мрежи мълвата и новината са се предавали на ухо, чрез пратеници и съгледвачи. Тези истински или фалшиви вести са..

публикувано на 14.01.21 в 10:00