Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епигенетиката – нов поглед към еволюцията

Брук Гринбърг. Когато преди няколко години тази американка бе регистрирана като единственият неостаряващ човешки организъм, след първоначалния шок, учените се заеха да изучават уникалния феномен. За Брук времето е спряло. Растежът на клетките и органите й започнал да се забавя, когато била на четири години, докато в един миг окончателно замрял. На двадесет приличала на едногодишно дете, хранели я на системи, не можела да ходи и говори, въпреки че въобще не става дума за обичайните случаи на умствено изоставане. Днес, благодарение на дарителската воля на родителите й, учените могат да изследват странностите, свързани със стареенето. Нещо подобно прави и науката епигенетика, задавайки, обаче доста по-фундаментален въпрос, който засяга далеч не само остаряването: защо едва в 2% от нашата ДНК има гени, които носят генетична информация, докато останалите 98 % изглеждат  безполезни. Истината е, че само на пръв поглед изглеждат така. Защо и до какви изводи стигнаха епигенетиците ще разберем от директора на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология при БАН доц. Георги Милошев.  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клер Борели-Цанев – една французойка в България

Има ли щастие в България, къде впрочем се намира щастието, какво може да задържи един страстен пътешественик у нас, колко езици и култури може да побере в главата и сърцето си човек, така че винаги да има място за още някоя, откъде идва светлината, която прави видими хубавите страни на живота… За всичко това и още – за срещата на „външния“ човек с..

публикувано на 14.04.21 в 10:05

SOS Детски селища България с проект в „Global Giving“

От 10 години насам 2000 деца всяка година биват изоставяни в институции. Тази тенденция се засилва и става още по-тревожна на фона на Covid пандемията и кризата, в която изпада дребният семеен бизнес. Оказа се, че средствата, отпуснати от държавата, са крайно недостатъчни, макар и да са оптималното, което тя може да си позволи.  В помощ на семействата..

публикувано на 13.04.21 в 17:03

Отворена наука и споделено знание – как се справя България

Какво е отворена наука и споделеното знание? В определението за “отворена наука“ се казва, че е обобщаващо понятие за движението, което цели научните достижения и резултати да бъдат достъпни за всички любознателни хора и професионалисти.  Обхваща публикуването на отворени научни изследвания, борбата за свободен онлайн достъп, окуражаването на..

публикувано на 13.04.21 в 15:30

Еврика! Успешни българи: Виктор Гичев

За себе си Виктор Гичев казва, че обича да върши работата на 100%, а когато се налага – и на повече. Известен е с любовта и успехите си в ски спорта, но заедно с това е и един от най-новите и успешни млади фермери – животновъди. Заедно с брат си Светозар построяват ферма в планинското село Боерица, община Ихтиман, която приема първите животни през..

публикувано на 12.04.21 в 17:05
доц. д-р Камен Козарев

От обсерваторията в Хасково до Кеймбридж – пътят на един български астрофизик

Доц. д-р Камен Козарев е български астрофизик. Той получава бакалавърска степен по астрофизика през 2005 г. от университета Уилямс Колидж в Масачузетс, САЩ. Получава магистърска степен през 2009 г. и докторантска през 2013 г. по астрономия от Бостънския университет в Бостън, Масачузетс, САЩ. Специализира 6 години в Центъра по астрофизика..

публикувано на 12.04.21 в 12:13