Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отгатване на всичко „Вярно с оригинала“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Божидара Димова
Снимка: Булфото

Като опитен радиожурналист от кариерата Божидара Димова сподели новата си стихосбирка „Вярно с оригинала“ първо със слушателите, а след това с читателите. Тя ще очаква, разбира се, с нетърпение почитателите си на 16 март от 18 часа във фоайето пред Първо студио на БНР.
А стиховете във „Вярно с оригинала“ са едновременно репортажи от събитията в пъстрата съдба на авторката, едновременно – шанс ние читателите да се разпознаем на всяка страница.
В отделните цикли на книгата: Neverland, „Пеперуден пай“, „Семафор за криле“, „Пристанище на водопад“, „Шатра от думи“ – сезоните, картините и емоциите се сменят постоянно, но въпреки динамиката, стиховете на Божидара Димова ни дават ключ към едно отгатване на по-скритите, щедри и крехки страни на личността й.
„Вярно с оригинала“ е разпознаване на поета в журналиста. Само за миг. Когато си позволи да очаква вълшебство, въпреки че е стъпил здраво в реалността.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Непознатият Модиляни в „Албертина“

Ретроспективна изложба "Модиляни – Пикасо. Революция на примитивизма", посветена на 100-годишнината от смъртта на италианския художник и скулптор Амедео Модиляни, може да да бъде видяна в известния виенски музей „Албертина“.  В изложбата са включени непоказвани досега творби на Модиляни в Австрия. „Албертина“ показва известни негови платна с голи женски..

публикувано на 26.10.21 в 09:25

Виртуална интерактивна куклена сцена в кинотеатър „Освобождение“

На 27 октомври предстои старт на Виртуална интерактивна куклена сцена с общо представление между НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов и „Невиждан театър“ , съобщи за „Артефир“ проф. Велимир Велев – режисьор, актьор, сценограф и педагог.  Проф. Велимир Велев е възпитаник е на големия режисьор и реформатор на българския театър през втората половина на ХХ век Юлия..

публикувано на 26.10.21 в 08:10

Излезе „Ферма за калинки“ – нов роман на Христина Панджаридис

„Ферма за калинки“ доказва за пореден път таланта и изкусното майсторство на авторката в описанието на пъстрия живот, който живеем, и на хората, които срещаме и ни променят или ние променяме тях. Живеем, преживяваме и помним. С любов. С тъга. Може умишлено да забравяме или крием неволи и премеждия. Но пазим паметта на онези, които са били част от..

публикувано на 25.10.21 в 16:37
Кристо и Жан-Клод

Какво още не знаем за Кристо

В Софийската градска художествена галерия до 7 ноември е открита изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ (куратор Матиас Коденберг), която включва фотографии на Волфганг Фолц. Той е официален фотограф на техните творби от 1971, като освен това ръководи и участва в изграждането на някои от големите им проекти. Освен великолепни фотоси..

публикувано на 25.10.21 в 15:11

Културата на бързи обороти – 17-24 октомври

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 17 октомври – 24 октомври. Това са някои от акцентите в предаването от 3 октомври: "Международните фотографски срещи" – фестивал с близо 40-годишна история – се провеждат в Пловдив под мотото „Сертификат за присъствие“. На 28,..

публикувано на 25.10.21 в 14:52