Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отгатване на всичко „Вярно с оригинала“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Божидара Димова
Снимка: Булфото

Като опитен радиожурналист от кариерата Божидара Димова сподели новата си стихосбирка „Вярно с оригинала“ първо със слушателите, а след това с читателите. Тя ще очаква, разбира се, с нетърпение почитателите си на 16 март от 18 часа във фоайето пред Първо студио на БНР.
А стиховете във „Вярно с оригинала“ са едновременно репортажи от събитията в пъстрата съдба на авторката, едновременно – шанс ние читателите да се разпознаем на всяка страница.
В отделните цикли на книгата: Neverland, „Пеперуден пай“, „Семафор за криле“, „Пристанище на водопад“, „Шатра от думи“ – сезоните, картините и емоциите се сменят постоянно, но въпреки динамиката, стиховете на Божидара Димова ни дават ключ към едно отгатване на по-скритите, щедри и крехки страни на личността й.
„Вярно с оригинала“ е разпознаване на поета в журналиста. Само за миг. Когато си позволи да очаква вълшебство, въпреки че е стъпил здраво в реалността.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01

Живописна литературна география на България по Вазов

„Бъди благословено, отечество мое, бъди честит, балкански раю! Бъди голяма и славна, о, чудна земльо, дето е цъфтяла люлката ми, дето ще се зеленее гробът ми!" възкликва Иван Вазов. Пътеписите му от „Живописна България“ са отправната точка на академичната програма със същото име, която осъществява своеобразен „трансфер“ на знания и ценности през..

публикувано на 24.09.21 в 08:40