Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустрия ли е културата?

БНР Новини
Доцент д-р Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Днес по случай Международния ден на Франкофонията в зала „Изток“ на Народното събрание беше организирана конференция на тема „Култура, иновации, развитие. Франкофонски практики“. Форумът акцентира още веднъж върху нарастващото значение на културата като динамичен сектор с възможности за развитие и фактор за благоденствието на гражданите в Европейския съюз.
Заетите в творческите индустрии вече създават 4,4% от европейския брутен продукт. Това е сериозен повод да се обсъдят възможностите за обмен на артистични практики – сподели за слушателите на БНР в предаването „Артефир“ доцент д-р Анна Кръстева – председател на Асоциацията на носителите на френския Орден на Академичните палми.
Френският език и френският цивилизационен опит винаги са играли ролята на мост между културите. Затова и съвсем естествено Френският институт в България, Групата на франкофонските посланици в София и Българската секция на Асоциацията на носителите на френския Орден на Академичните палми са активни партньори на Народното събрание на Република България и Министерството на външните работи в осъществяването на Международната конференция „Култура, иновации, развитие. Франкофонски практики”.
В приветствието си към участниците в конференцията председателят на Парламента Цецка Цачева отбеляза: Целта е да стегнем нашите редици за по-решително отстояване на франкофонските идеали в ежедневието, като работим за насаждане на култура на демократичните ценности, на толерантност, солидарност, взаимно изслушване и диалог.
Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова посочи, че през последните години в международната общност се е оформил консенсус, който вижда културите като основен елемент на устойчивото развитие, както и за основен фактор за борба с бедността и сплотяване на социалните слоеве.
В конференцията участва и посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, който коментира: Франкофонията е вектор на комуникация, но и съвкупност от ценности, стратегии и политики.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази задоволство, че София е домакин на такава престижна проява и посочи, че по отношение на творческите индустрии София се нарежда в непосредствена близост до европейските стандарти. Тя отбеляза, че София е дългогодишен член на асоциацията на франкофонските столици и съобщи, че следващата седмица й предстои среща с кмета на Париж.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредицата "Земното минало" и екранизацията като превод

Научнофантастична трилогия, която пренася читателя от Културната революция в Китай до невъобразимо далечното бъдеще – това е поредицата "Земното минало" на Лиу Цъсин. Всеки, който вече е чел трилогията, се е сблъскал с въображаеми, но дълбоки научни теории и с големи въпроси за човечеството и хуманността. В "Нашият ден" гост е преводачът от..

публикувано на 28.03.24 в 11:25

Уважаеми зрители, Тодор Чапкънов!

Ако погледнем филмографията на Тодор Чапкънов, ще видим редом до името му да стоят над 20 филма и сериала, като сред тях е и един от най-големите нидерландски екшъни през последните години – " Черният лотос " . Могат да бъдат прибавени и още близо 50 продукции, в които участва като първи асистент или секънд юнит, тук са включени филми като "..

публикувано на 28.03.24 в 11:11

Скулпторът Деян Боев представя "Малко място" в Габрово

"Малко място" е концептуална изложба на д-р Деян Боев, скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". "Малко място" се вглежда в личните, вътрешните духовни тенденции и изследвания на автора. Изложбата показва специфичен начин на моделиране, вдъхновен от природните форми. Кураторският текст я представя..

публикувано на 28.03.24 в 08:10

Елена Алекова представя "Късчета от Рая"

Елена Алекова е приятел на добрите думи. Учи ги от дете. Първо запаметява дочутите от ехото на Родопа планина, после добавя нови, от строгите учители в основната и средната образователна степен, от преподавателите в университета, от срещите със забележителни литературоведи, по време на обучението си в Литературния институт в Москва и така до днес...

публикувано на 27.03.24 в 17:45

Празнуваме Международния ден на театъра

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии. "Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните...

публикувано на 27.03.24 в 16:05