Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във фабриката на поезията

Снимка: Сирма Данова
Владимир Сабоурин преподава испанска литература във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий”, автор е на няколко книги в своята научна област.
Първата му стихосбирка „Sex Shop” (самиздат) е от 1993 г. и предизвиква скандал с бруталната си откровеност. След това в електронна публикация излизат „Стихове 94-98”, „Йожени или Новата Асамблея Знаме на мира” (2004), „Кучка и други стихове” (2007) и „Мъртвите” (2009). Всъщност „бакърена фабрика” (2015) е първата отпечатана на хартия стихосбирка на провокативния поет.
За него друг поет Пламен Антов написва поема със следното начало:

Владимир Сабоурин е краевековният български мит.
Той е негърът-като-българин, тое е българинът-като-Друг.
Днешният Ботев и дневшният Яворов, убит
на лимеса между тъй близкото ни Отвъд и далечното Тук.

Непостижимата свобода да си Никъде,
да си никой, да си всеки, да си копнежът по Паметта,
да си носталгията по Езика,
който никога не те е притежавал както духът плътта.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 27 юни-3 юли

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 3 юли. "Гьоте институт“ - София представя до 7 юли изложбата "Магията цианотипия". Заедно с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков, екипът на Sito Studio реализира..

публикувано на 04.07.22 в 17:49

"Госпожо архитект" – жените в архитектурата на ХХ век

Гьоте институт - България и фондация "Български архитектурен модернизъм" откриват интересна изложба, посветена на жените в архитектурната професия на ХХ век, в Градската градина в София на 4 юли от 18.30 часа. Изложбата е озаглавена "Госпожо архитект" и в нея до 18 юли организаторите представят в две части различни аспекти от професионалното..

публикувано на 04.07.22 в 16:45

Напусна ни доц. Румен Жеков

На 30 юни след тежко боледуване ни напусна доц. Румен Жеков – дългогодишен преподавател по живопис и ръководител на катедра "Изящни изкуства" във факултет "Изобразителни изкуства" на Академията "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Неговото творчество като художник оставя ярко присъствие в съвременното българско изкуство. Отдадената му..

публикувано на 04.07.22 в 15:18

Премиера на "Дневниците на Адам и Ева"

Представлението "Дневниците на Адам и Ева" по текстове на Марк Твен има своята премиера на 4 юли на сцената на Нов театър НДК от 19.30 часа. А участниците в него са актьорите – Павел Емилов и Елица Костова. Сюжетът разглежда въпросите – ако Адам и Ева, толкова различни един от друг, са могли да изградят свой свят и да намерят общ език, то Мъжът и..

публикувано на 04.07.22 в 13:57

"Впрегни звезда в колата си" – логотерапевтична книга за изкуството на живота

"Който усеща “смисъла“, който си поставя цели, ще върви напред!“, казва проф. Елизабет Лукас.  Предизвикателствата в “късметлийската игра на живота” са многобройни, немалко са и собствените блокажи във вътрешния свят на човека. Невинаги е лесно и да придвижим напред собствената си “житейска кола”. От своя житейски и изключително богат терапевтичен..

публикувано на 04.07.22 в 09:35