Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поетът Балчо Балчев с баладично писмо на 2 юни

Снимка: личен архив

Баладично писмо

Не сколасахме с четата, байо.
Залудо затрихме момчетата.
Залудо измряхме, Българио.
Като псета ни клаха. И нека.
 
Робува си роба робията.
че що са за роба пет века?
Щом овчари стадата си криеха
и ни сочеха подли пътеки.
 
Затуй ли главите ни горди
анадолски дервиши побиваха.
И цяла нощ клета Околчица
мълчалива кръвта ни попиваше.
 
Че ден бе! Кънтяха челата ни.
Дълба ги оловото жежко.
Из урвите псуваше вятърът.
Орлици се виеха тежко.
 
И сбъднах молитвата. Спяха телата ни –
парцаливи, низвергнати, диви.
И ние кълняхме и плачехме, Дяконе:
– Ще възкръснат ли в Българско живите!
 
Ветровете са нашите мисли
и тъмна вода е скръбта ни.
Като мътно небе сме надвиснали –
двеста неми зловещи камбани.
 
По-мъртви от мъртвите, мили народе,
по-живи от живите, робе и скоте,
ний пак ще превземем със гръм парахода
и пак ще загинем! Подписвам се: Ботев.

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, в студиото на Артефир гостува поетът Балчо Балчев.Той е автор на „Баладично писмо” -  едно от най- хубавите български стихотворения, посветени на Христо Ботев. И на няколко поетични книги. Една от тях - „Завладяване на родината“ не случайно беше преиздадена за втори път. В нея присъства цял цикъл стихове за родовата памет: „Господнята молитва на дякон Игнатий“, „Протест към Българския таен комитет във Влахия“, „Голямото изпращане – 80-та“, „Оттатък“, „Антигерои“, „Плодово“, „Земляци“, „Възпоменание“ и др.
”Балчо Балчев е поет, чието име по естествен път стана известно и се запомни веднага от неговите събратя труженици в българската литературна нива, защото се появи по един решителен начин чрез поезия, взривно заредена с категорични и горещи емоции и основаваща се на човешка, гражданска и естетическа позиция, в която няма „полу-“- казва поетесата Петя Цолова. - У него няма предпазливост, несигурност и колебливост в нищо, което изповядва. Най-същественото в поезията му е любовта към всичко родно: от диворастящата тревичка, през съчувствието към ощетения от съдбата, до възхитата към ония мъже, които са имали прозорливостта, силата и храбростта да сторят себе си курбан в името на свободата на България”.

На 2 юни „Артефир” започна с поезия и поклон.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на стихове и фотографии на Малина Томова и Уша Цонкова

Книгата на Малина Томова "Слабите места на поезията"/ Уша Цонкова "Обратната страна на фотографията" беше представена на 50-ия Панаир на книгата с участието на Уша Цонкова, Мария Ландова и Едвин Сугарев. Този отдавна замислен проект със стихотворения и фотографии на двете авторки се осъществява много години по-късно благодарение на приятелска група...

публикувано на 08.12.23 в 13:15
Румен Гашаров

Румен Гашаров показва вълнуваща изложба с рисунки

Галерия "Стубел" представя изложба на художника Румен Гашаров, която носи краткото заглавие "Рисунки". И тук е голямата изненада – това са 56 произведения на именития ни художник, създадени през 60-те и 70-те години на ХХ в. с респектиращо разнообразие от изразни средства, сюжети, образи и живописни маниери. Това са рисунки, създадени като с един..

публикувано на 08.12.23 в 09:20

Касиел Ноа Ашер режисира "Сад. Игри по време на Апокалипсис"

Филм-спектакълът "Сад. Игри по време на Апокалипсис" с две премиерни прожекции на сцена "Дерида" – на 9 декември от 18 часа и 10 декември от 20 часа. Той е по мотиви от пиесата "Мадам дьо Сад" на Юкио Мишима, режисьор е Касиел Ноа Ашер. В един дъждовен ден група млади актьори Мартина Апостолова, Йоана Димитрова, Дарина Радева, Яра Ходкевич и..

публикувано на 08.12.23 в 08:50

Творчество и изкуствен интелект

Българският център за нестопанско право е инициатор на кампания, която цели да насочи обществения фокус към темата за изкуствения интелект и необходимостта от регулация на системите, които ползват тази технология. Във вихъра на технологичната еволюция все по-често се питаме: как изкуственият интелект (AI) влияе на творческите процеси –..

публикувано на 08.12.23 в 07:45
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45