Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас откриват скулптура на големия български актьор Георги Калоянчев

Снимка: БГНЕС

С театрална постановка и изложба събота вечерта ще бъде открита скулптурата на големия български актьор Георги Калоянчев в родния му град Бургас. Бронзовата пластика ще заеме мястото си пред Летния театър в Морската градина, срещу другия голям бургазлия от киното и сцената - Апостол Карамитев.

Близо 20 000 лева са събраните от бургазлии средства за изграждането на скулптурата от дарителската кампания, стартирала точно преди година. Тя се реализира от Община Бургас в партньорство с Обществения дарителски фонд, дружеството на художниците и включилите се в последствие местни културни институции. Най-важен е обаче приносът на самите граждани, каза заместник-кметът Йорданка Ананиева.

Скулптурата на Калата е дело на големия български майстор проф. Георги Чапкънов. От идейния проект до крайния вариант са направени съвсем малки корекции, посочи Георги Николчев от Обществения дарителски фонд:

Беше направен с папийонка Георги Калоянчев, оказа се, че папийонка той никога не е носил. Друг елемент, който беше, някакъв пръстен, който той винаги е бил с него. Също на ръката му се сложи.

За официалното откриване в Бургас пристига цялото семейство на Георги Калоянчев.  Церемонията ще започне от 20 часа пред Летния театър. Изложба, представяща творчеството на Калата, ще бъде подредена по цялата алея в близост. От 21 часа бургазлии и гостите на града ще могат да видят постановката на Дупнишкия театър "Ганьо Балкански" с участието на сина на големия бургазлия Ивайло Калоянчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14