Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

e-zero: фотокнига за скритите истории на язовир Пчелина

| обновено на 22.07.15 в 17:36 { include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Галя Йотова (вляво) и Надежда Павлова в студиото на "Артефир".
Снимка: Кирчо Стоичков

E-zero е първата ръчно направена фотокнига от Галя Йотова, Надежда Шипкова, Цвета Убчева и Надежда Павлова. Четирите ръчно изработени копия са резултат от съвместната им работата по време на провелия се през май на язовир Пчелина  уъркшоп за изработване на фотокниги. Идеята е на фотографа Надежда Павлова и Фотосинтезис арт център.

Фотокнигата разказва скритите истории на язовир Пчелина, под който е било потопено село Пчелинци през 70-те години на миналия век. Всяка една от авторките документира усещането си за мистичния язовир и ни пренася в един красив свят на идеи, мисли и споделени спомени.

Книгата ще бъде представена на 23 юли от 19.00 ч. в галерията за фотография „Синтезис“ в София.

Книгата може да разгледате на https://vimeo.com/127099284

Снимка





 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23