Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив Моро от Канада представя музиката на Георги Коев в CD

БНР Новини

Името и музиката на известния кларинетист Георги Христосков Коев (Гогето) (1910-1983) от с. Мало Конаре, Пазарджишко отдавна са добре познати сред почитателите на българската народна музика у нас и в чужбина. Студийните записи на самобитния музикант се съхраняват във фондовете на БНР и могат да се чуят основно по радиото (ако се излъчват). Дългогодишна е идеята на големия познавач и радетел на българския фолклор Ив Моро от Канада да събере записите на Георги Коев в компактдиск. CD албума вече е факт, а за неговото издаване в Канада ни информира самият продуцент Ив.





Георги Коев на сватба в Пазарджик с певицата Иванка Иванова и акордеониста Стоян БангеевКомпакдискът „Георги Коев – легенда на българския кларинет” съдържа 25 изпълнения на народния музикант, събрани от музикалните архиви на БНР (Радио София, Радио Пловдив) и „Балкантон”. Анотацията на радиожурналиста Николай Чапански е преведна на английски и френски език в 24 страници с богат снимков материал и коментари към изпълненията. „Аз съм щастлив, че след повече от 10 години моят проект, посветен на легендарния кларинетист Геоги Коев вече се реализира”, споделя радостта си Ив Моро. „Поради натоварения ми работен график и пътувания в чужбина през последните години ми беше трудно да оформя английските и френските обяснителни бележки и да завърша графичното оформление. За съжаление, по условията на договора с БНР, дискът е за продажба и разпространение само в Северна Америка”. Това е вторият проект на Ив от серията албуми с легендарни български музиканти след продуцирания двоен компактдиск на акордеониста Борис Карлов през 2003 г.





Ив Моро

Ив Моро живее недалеч от Монреал. Още през 1966 г., когато е на 17 години, пътува до България и остава очарован от фолклора на Балканите. Почти всяка година идва в страната ни, за да разучава тънкостите на фолклорния танц. Днес ръководи международни семинари за български народни танци в много страни по света, които се посещават от хиляди последователи. Той е един от най-активните колекционери на българска народна музика, продуцира и разпространява музикални албуми като колекцията „Отвъд мистерията” – серия от три компакдиска с музика, записана в български села между 1966 и 1972 г. Ив Моро е носител на орден „Кирил и Методий”, а през 2009 г. е поздравен с почетен медал от Президента на Република България за своята 60-годишнина.

Новият CD албум с музиката на Георги Коев излиза в годината, когато се навършват 105 лета от рождението на кларинетиста. Неотдавна БНР посвети предаване за народния музикант с участието на негови колеги, приятели и близки от родното му село Мало Конаре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: Който не обича майчиния си език, не може изобщо да вникне в красотата и на другите езици

Редовните ни слушатели навярно помнят нашата рубрика анкета "Моята любима дума" с два въпроса – "Коя е любимата ви дума" и "Как бихте продължили изречението "Българският език е...". За няколко сезона събрахме забележителна колекция от отговорите на много изявени в своята област, обичани и уважавани наши съвременници. Струва си да се връщаме към..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Проф. Иван Дуриданов за тракийските географски имена

Последните 30 години обогатиха речника ни с доста нужни заемки, ненужни чуждици, някои нови думи, още повече нови значения и словосъчетания. Някои от тях останаха в активна употреба, други отлетяха в небитието. Има обаче една категория думи, които ние, както и живелите по нашите земи, познаваме и употребяваме не от години, не от десетилетия,..

публикувано на 12.04.24 в 09:58

Радой Ралин: Всяка една българска дума сама по себе си представлява атом поезия

Съвсем в началото на 30-те години ефирен живот на предаването "За думите" се роди идеята веднъж месечно да каня специален гост на предаването – човек с доказани постижения в полето на словото, но и с оригинална мисъл и ярко присъствие в обществения живот. Първият, към когото отправих покана без никакво колебание, беше изключителният писател,..

публикувано на 04.04.24 в 10:19
Станислав Стратиев

Станислав Стратиев: Обществен дебат не може да има, когато няма общество… гражданско общество

В продължение на няколко сезона предаването "За думите" се излъчваше всеки работен ден от седмицата с различна тематика и събеседници и в много кратък формат, който обаче позволяваше да кажем и чуем твърде важни неща без излишни предисловия. Така беше и на 13 октомври 1997 г., когато гост на понеделнишката ни коментарна рубрика "В капана на..

публикувано на 01.04.24 в 16:05

Кръстан Дянков: Цял живот съм бил ограден с думи и потънал в думи

Една от изключителните личности, отдадени на духа и словото, истински майстори и познавачи на езика, с които ни срещнаха думите, беше Кръстан Дянков – изтъкнат преводач най-вече на американска литература от ХХ век, но също журналист, пишещ човек, тънък познавач и почитател на точното, изящно и живо слово. От него чухме и запомнихме, че, за да бъде..

публикувано на 20.03.24 в 17:08