Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Образованието между стандартите и въображението

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Увеличаване и намаляване на часове, удължаване на учебната година и т.н. - във всички тези предложения на Министерството на образованието, свързани с новия закон, отсъства едно цялостно преосмисляне на господстващите подходи в образованието ни. Подходи, като че ли съвсем далечни от истинския живот. По света се отчита, че сегашните образователни системи се провалят в това да посрещат предизвикателствата, пред които сме изправени днес и работят усилено, за да открият алтернативни решения. Открива ли ги нашата държава с предлаганите промени? Ще продължаваме ли да насърчаваме спазването на правилата и стандартите в образованието, докато виждаме, че днес културният прогрес и постижения зависят от култивирането на въображението и творческия потенциал? Ще продължи ли да работи образователната ни система на принципа на веригите за бързо хранене - в съответствие със стандартите за качество? Различното ни съвремие не изисква ли да излезем от старата йерархия на предметите в училище? Как възпитаваме култура и вкус у децата в училище? 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР