Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премълчаната война

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Част от корицата на книгата „Руската империя срещу България“ от Янко Гочев

Тя се води няколко века и никой не я нарича война, защото документите за нея доскоро бяха заключени в тайните фондове на руските архиви. Става дума неогласените отношения през периода 1455-1918 г. между Руската империя и българския народ.
Едва наскоро Янко Гочев извади тази война на светло на базата на не само на автентични български документи, но и на редица руски, шокиращи със своето съдържание. Всички безспорни свидетелства авторът е побрал в тритомник, благодарение на упоритата си изследователска дейност. И тези свидетелства проговорят, извадени от Архива на външната политика на Руската империя, от Държавния архив на Руската федерация, както и от сборниците с документи за международните отношения и за политиката на Русия, „Окупационния фонд за създаване на Руско-Дунавска област“, „Авантюрите на руския царизъм в България“ и др.
Тези укрити или фалшифицирани исторически факти от нашата история доказват по безспорен и категоричен начин, че цялата руска политика в посочения период има подчертано антибългарски характер. Изводът е разтърсващ, но той се налага от само себе си, ако се проследи намесата на руската дипломация във вътрешните работи на България и тази намеса фатално предопределя съдбата на българския народ. Този народ е умишлено разделян и противопоставян на българи и русофили, от което печелят Русия и нейните протежета – нашите съседи, заграбили изконни български земи и подложили на масов геноцид българите, които ги населяват. Геноцид, който продължава и сега в Гърция, Сърбия и Македония.

Събеседници: Янко Гочев и Никола Григоров.
Янко Георгиев Гочев е роден на 18.07.1975 г. в гр. Първомай, област Пловдивска. През 1996 г. завършва с отличен успех специалността „История и география“ в историческия факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ и придобива квалификация „магистър“. През 2005 г, отново с отличен успех, завършва специалността „Право“ на Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград с образователно квалификационна степен „магистър“ и професионална квалификация „юрист“. Между историята и правото, голямата му любов си остава историята, проявява траен и задълбочен интерес към българската военна история и дипломация и международните отношения.

Никола Григоров е роден в с. Делчево, Гоцеделчевско през 1953 г. Завършил е икономика и организация на вътрешната търговия във Висшия икономически институт в София. Автор е на родолюбивото тв предаване „Сите българи заедно”. Под същото заглавие издава и поредица от документални книги, свързани с малко известни факти от българската история.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Физиология на стреса

Питали ли сте се защо в разговорната реч се използват изрази – като „умирам от радост“, „примирам от вълнение“. А знаете ли, че емоционалната възбуда и стресът използват един и същи механизъм? Разликата е в интензитета на стимула, затова, когато срещнем момчето/момичето, което харесваме, казваме, че „коленете ни омекват и пеперуди пърхат в..

публикувано на 28.09.21 в 11:32

Еврика! Успешни българи: Андон Тодоров

Той е ученик от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Прехвърля се тук от Благоевградската природо-математическа гимназия. Освен от математика и информатика, Дони, както всички го наричат, се интересува от най-различни неща. Сред тях са скално катерене и музика – обича да свири на барабани. Мечтае за обикновени неща – да стане..

публикувано на 27.09.21 в 16:55

Алманах с полезни учителски разработки на „Знам.бе“

Когато учителите наистина се стремят да бъдат полезни на своите ученици, те намират начина, убеден е Ангел Георгиев, един от създателите и основните двигатели на образователната платформа „Знам.бе“ . В последните години и особено в ситуация на физическа дистанция и учене от разстояние ясно пролича колко важно е да има достъпни и качествени електронни..

публикувано на 27.09.21 в 14:56

Код жълто или какво ни казва видът на болно канарче

Дори само видът на болна птичка активира имунната система на здравите ѝ съседи по кафез – са изводите от изследване, направено с необичаен лабораторен обект, какъвто са канарчетата. „Интригуващо е, че визуален стимул може да активира имунната функция, казва Ашли Лов, ръководител на проекта и доктор по екология на заболяванията от Университета в..

публикувано на 27.09.21 в 08:05

Само 30% от населението на Доха са катарци

В столицата архитекти от световна величина смятат за висш комплимент да бъдат наети за построяването поредната приумица от метал и стъкло. С наближаването на студения сезон топлолюбивците се замислят за горещи дестинации (ако Ковидът позволява). При постоянната експанзия на катарските авиолинии, които летят от полюс до полюс, все някога ще ви се..

публикувано на 26.09.21 в 08:35