Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Alarma Punk Jazz със словенското електро-рокендрол трио Ludovik Material и „слонът на принцесата”

БНР Новини
Ludovik Material
Снимка: личен архив

Ludovik Material са поредното чудо на чудесата от Любляна, което гостува на радио фестивала Alarma Punk Jazz през последните години (след Zoambo Zoet Workestrao и Incurabili). Самите музиканти от триото – Тина Перич (вокали), Матия Доленц (китари, елекроники) и Яка Бергер (барабани) – дефинират музиката си по един изключително цветист и изчерпателен начин: better-spit-than-swallow-electro-r'n'r-tcha-tcha-tcha. Имат два студийни албума за лейбъла Kapa Records, като вторият от тях, Model Generation (2015), идва съвсем пресен-пресен с групата в София. Толкова на Изток идват за първи път. Извън родината си досега са свирили на фестивали основно в Германия, Чехия, СнимкаХоландия и Австрия. В София ще дойдат веднага след участието си на „Таксират” в Скопие, който е и най-големият зимен рокендрол фестивал на Балканите. Софийската дата е 29 ноември, началният час е малко по-неделен – 20.00, а мястото е клуб Maze на „Христо Белчев”.

Джон Роб от The Membranes и Goldblade споделя възхищението ни от Ludovik Material, използвайки следните думи: „Те звучат напълно фантастично и тяхното младежко разбиране на пост пънк сферата е едно от най-добрите, които съм чувал от години”... А ние, без да изпадаме в славословия на тема пост-пънк, електро-пънк, нойз-рокедрол и т.н., можем само скромно да добавим, че в радиус от 1000-1500 километра Ludovik Material са една от най-стойностните групи от поколението, което условно ще наречем пост-Bernays Propaganda, ако разбирате какво имаме предвид.

Преди тях на сцената на Maze световна премиера ще има друг един проект – „слонът на принцесата”, който се появи онлайн буквално няколко дни преди първия концерт на психеделик-рок квартета TFSL (и то с вокален кавър на TFSL, видите ли!). Проектът е съвместно дело на китариста Калоян Иванов (TFSL, Portable Elefant), в ролята на Слона и Ваяна ‘О’ Ташева (гласови експерименти) в ролята на Принцесата, като за софийския им концерт ще се присъединят още трима слона – Ангел Драганов (Plygon Ring и другата ½ от Portable Elephant) – клавишни и електроники, Павел Стойчев (Surbahar, Artmospheric) – барабани, и Боян Аврамов (Teeth Of Divine) – бас. Ако кажем, че иде реч за психеделик-трип-хоп със зловещи франгментарни сюрреалистични текстове, това ще е вярно, но няма да е всичко, така че оставяме на вас, като дойдете на концерта,  да определите какво животно са „слонът на принцесата”.

Билети за концерта на символични цени можете да намерите в „Дюкян Меломан”, Ticketplus и Eventm.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 септември 2024 г.

1 септември Свири Словашката филхармония с диригент Томаш Нетопил. 3.00 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 77. Солист: Далибор Карвай (цигулка). 3.43 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Сарабанда из партита № 2 в ре минор, BWV.1004. 3.46 часа – Еужен Сухон (1908-1993), Метаморфози. 4.18 часа – Томазо Манера..

публикувано на 31.08.24 в 10:10

Програма "Христо Ботев" излъчва директно Международния фестивал "Пирин фолк" - Сандански

От днес до неделя, в три поредни вечери, програма "Христо Ботев" ще излъчва директно от Летния театър в Сандански 32-рото издание на Международния фестивал "Пирин фолк".   Днес (30 август) това е "Детски Пирин фолк", в събота е конкурсът за "Изпълнителско изкуство", а в неделя – за "Авторска македонска песен". Във всеки от трите конкурса се явяват..

публикувано на 30.08.24 в 14:36
Константин Илиевски и Светлина Стоянова

Симфоничният оркестър на БНР поставя музикалното начало на 40-ата "Аполония"

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива официално тази вечер четирдесетото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол.  Създаден  през 1948 година, Симфоничният оркестър на БНР и до днес играе важна роля в музикалния  живот на столицата и не само. Съставът поддържа един изключително широк репертоар. Той не само..

публикувано на 29.08.24 в 14:30

Модерна Британия ни идва на крака: "Едитърс" в НДК

България най-после има потвърдена дата за отложения миналата година концерт на "Едитърс" – една от най-добрите съвременни европейски групи на живо. Куул Британия ни идва на крака за шоу в зала 3 на НДК на 29 август . Събитието е част от серията Sofia Solid , която тази година предложи силни изяви на Кори Тейлър, "Мегадет", Брус Дикинсън и "Дъ..

публикувано на 26.08.24 в 12:29
Цветан Цветанов и Людмил Фотев

Вавилонските кули на джаза и бирата

Вавилонската фонотека и Джаз+дуенде се редуват през седмица в самото ѝ начало половин час след полунощ. В изданието от 19 август бяха заедно в ефир, домакин – Цветан Цветанов, гост – Людмил Фотев. Приказката им гради с общите за джаза и бирата съставки – фийлинг, суинг и импро моменти, респективните им вавилонски кули. Става дума и за глобалните им..

публикувано на 19.08.24 в 18:28