Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция

БНР Новини
Франческа Кастильони, Франческа Кунтери, Анелия Торошанова, Силвия Белони, Весела Благоева, Елка Пороминска и Мария Ганчева (отляво надясно)
Снимка: Боби Костадинов

На 26 и 27 ноември в Представителството на Европейската комисия в България се състоя Международна конференция „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“. Събитието е организирано от Асоциацията за жените адвокати и Софийската адвокатска колегия, с подкрепата на Висшия адвокатски съвет, в партньорство с Международната федерация на жените с юридически професии, Италианската асоциация на жените - юристи, Съдът в град Милано, Миланската адвокатска колегия, Сдружение на турските и българските жени за приятелство. А поводът е 25 ноември – ден, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране насилието над жени и в подкрепа на „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т.н. Истанбулска конвенция).
За целите на този международен форум и дискусията за възможностите за опитмизиране на механизмите за защита и превенция срещу насилието над жени, за европейското законодателство и законодателството на България срещу, насилието над жени, както и за равнопоставеността на половете – гарант за превенцията на проблема ще чуете от разговора с гостите в студиото: адв. Силвия Белони, член на адвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените-юристи в Италия (секция Милано); Франческа Кунтери, вицепрезидент на Комитета по равнопоставеност на половете към Адвокатската колегия в Милано, секретар на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Мария Ганчева, член на САК, член на миланската адвокатска колегия; адв. Франческа Кастильони, член на Дисциплинарния съд към Аднвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, член на УС на Софийския адвокатски съвет.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аркади Шарков

КС отмени лимитите на болнично лечение. Какво следва?

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 55 а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Това означава, че след обнародването на решението на КС и влизането му в сила НЗОК няма основание да..

обновено на 18.04.24 в 10:05

Детска агресия – равна на липсата на любов

Една разходка по софийските улици в слънчев ден и разговор със случайни минувачи на тема детска агресия дава любопитни отговори. Става ясно, че в началото на ХХI век са опасни шегичките с: чувствата, егото, простотията, хормоните, липсата на възпитание, примерите в социалните мрежи, медиите, обществото… Но най-вече са опасни липсата на връзка между..

публикувано на 18.04.24 в 09:05
Дарина и Андрей Яневи в студиото на „Семейно радио“ с водещата Мария Мира Христова и звукорежисьора Евелина Кулински

Дарина и Андрей Яневи – едно семейство в картини и чувства

Художниците Дарина и Андрей Яневи в една семейна ефирна среща, която потвърждава как тайното става явно, любовта е възможна, а творчеството безкрайно. Световноизвестната пастелистка Дарина Янева е крехка, русокоса, синеока. Носителят на международни награди и създател на монументални платна Андрей Янев (на снимката в дясно) е силен,..

публикувано на 17.04.24 в 13:20

Хемофилия: Толкова страшен ли е "дяволът"?

Днес е Световният ден на хемофилията, както всяка година и сега Българската асоциация по хемофилия организира велопоход, в първия почивен ден след 17 април, в случая след 20 април в София, Варна и Пловдив .  Кирил е 15-годишен тийнейджър, ученик в Плевенската математическа гимназия, с всички характерни за неговата възраст особености и интереси...

обновено на 17.04.24 в 13:00

Д-р Евлоги Станчев: Отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците

Действителността, в която живеем, все повече прилича на политически и обществен цирк. Заобиколени сме от външни и вътрешни конфликтни точки, а информацията се излива хаотично. На този фон отговорността за настоящето не е само в ръцете на политиците – тя се полага и на обществото, и на медиите. В "Нашият ден" историкът и учен от Института за..

публикувано на 17.04.24 в 11:50