Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премълчаната история на натрапения светец

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София
Снимка: Булфото

Гости: журналистът Стойко Стоянов, гл. редактор на сайта Фактор.бг и историкът Георги Георгиев. Темата е свързана с най-голямата черква у нас, която носи името на братушката Александър Невски. Защо? Кой е този руски княз? Какви са неговите заслуги за България? Защо най-импозантният молитвен дом в България не е кръстен на св. Иван Рилски, св. княз Борис I - Михаил, Св. св. равноапостоли Кирил и Методий, или да речем, на св. Патриарх Евтимий… Каква е премълчаната история на този православен паметник?
Полемика по тези въпроси се води в социалната мрежа, където вече има фейсбук група, озаглавена „Не на „Алексадър Невский“, да на „Св. св. Кирил и Методий“.
След като наскоро този храм стана официално собственост на БПЦ, тя има ли право да не чува обществените желанията, след като вече веднъж, през 1915 г., министър председателят Радославов „изгонва“ от храма руския княз Невски, но не след дълго възстановяват, по времето на Стамболов, предишното му име.
Ще успеят ли родолюбците, които искат тази черква да носи името на български светец или ще продължаваме да тачим чужденеца, който се оказа, на всичкото отгоре, че е приел исляма? Няма да се питаме, защо Българската православна църква мълчи, защото знаем,че нейното златно правило е да не чува щенията на своите миряни…
За тези, които не знаят, че московският княз Александър Невски е бил покорен васал на татарите, а не някакъв герой, трябва да се доверят на последни проучвания за него, а те сочат, че натрапеният на България „светец“ през различни етапи от живота си се оказва едновременно православен, католик и мюсюлманин. За него Солженицин казва, че е обрекъл Русия на многовековно робство, а Карл Маркс го определя като „смес от татарски майстор-палач, подмазвач и върховен роб“.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайната на раждането

Пътешествието ни помага да разберем красотата на пространството и безценността на времето.  Който пътува по света, прекроява маршрутите си в зависимост от своите интереси. Едни предпочитат пълна почивка. Други се интересуват от исторически забележителности. Трети от културата на дадената страна. Четвърти наблягат на шопинга или кръчмите. Ципи Монет..

публикувано на 27.01.22 в 17:25
Триците са основна храна за ларвите, брашното е продуктът, който се произвежда от тях, а почвеният подобрител се получава от остатъците от производството

Протеин от насекоми – устойчиво решение и възможност

Търсенето на нови източници на протеин определя индивидуалната ни диета, както и глобалната хранителна индустрия. Световната животновъдна индустрия произвежда повече емисии от парникови газове, отколкото всички автомобили, самолети, влакове и кораби, взети заедно. „ Ако предвижданията за нарастване на населението се окажат верни, ще имаме нужда от..

публикувано на 27.01.22 в 08:40

От „неясно, но вълнуващо“ до науката за данните

„Неясно, но вълнуващо“ ( Vague, but exciting ) е знаменитият коментар, който софтуерният инженер Тим Бърнърс Лий получава, когато предлага на колегите си в ЦЕРН система, която да управлява и систематизира информацията. Годината е 1989 г., а неясният, вълнуващ проект ще преосмисли из основи начина, по който днес работим, използваме информацията,..

публикувано на 26.01.22 в 08:25
Айлин Фейзуллова

Еврика! Успешни българи: Айлин Фейзуллова

„Аз съм човек с призвание. Имам в себе си тази частичка – да помагам“. Това казва за себе си Айлин Фейзуллова – шестокурсничка в Медицинския университет София. Тя е стипендиантка на Фондация "Еврика" за текущата учебна година. Изборът ѝ да стане лекар изглежда предопределен от семейството на майка ѝ. Ая, както я наричат близките ѝ, е дъщеря на..

публикувано на 24.01.22 в 17:15
проф. Йорданка Станчева

Космическите измерения на растенията

Проф. Йорданка Станчева е дама с изключителни енергия и дух, проявяващи се във всичко, което прави. Агрономка с дългогодишен опит в областта на фитопатологията и растителната защита, както и в присаждането на дървета. Авторка на множество учебници и трудове по фитопатология, дантелиерка и градинарка, прилагаща на практика академичните си знания в..

публикувано на 24.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР