Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да обичаш Кармен

Снимка: БГНЕС
Новият документален филм на журналиста Найо Тицин „Да обичаш Кармен“ проследява, как „Кармен“ се превръща в легенда, започнала от скица на лист хартия, нахвърляна от Проспер Мериме някъде в Испания. Една вечер в един хан той е зашеметен от сервитьорката от цигански произход, нахвърля портрета й върху лист хартия и по-късно с думи рисува образа на прочутата циганка. Така започва историята на „Кармен“, която става безсмъртна благодарение и на операта на Жорж Бизе, но тя е история и на началото на женското свободолюбие защото в средата на XIX век е проблем да се говори, че жената може да е толкова свободна, че да избира кого да обича и с кого да бъде, казва авторът на филма.

Филмът е сниман в Сент Гален, Швейцария, Париж, Севиля и Санта Фе. Използвани са архивни документи , които за първи път виждат бял свят от Националната библиотека на Франция и библиотеката на Конгреса на САЩ, както и от частни колекции. В ролята на Кармен е Александрина Пендачанска. Премиерата на филма ще е на 14 април.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложби. Галерии. Пандемия. Как посрещат в Белгия предизвикателството

В три големи групови изложби в Белгия, всяка от които с продължителност до септември, участва българската художничка и преподавателка Александра Чаушова.  В края на март се откриха „ BXL UNIVERSEL II: multipli.city “ в Брюкселската галерия за съвременно изкуство La CENTRALE и „ Bye Bye His–Story “ в Центъра за гравюра и печатни изображения на Валония...

публикувано на 10.04.21 в 10:55
Автор на визията: Аглика Терзиева

Радиопиесата „Болен“ – слушайте я на сайта на БНР по повод 10-годишнината ѝ

„Нашата цел е високохуманна и дори – естетическа. Ние приемаме с отворени обятия всички, без дискриминация,   основана на пол, вероизповедание, раса, сексуална ориентация, възраст или образование. Ние сме готови да превърнем всяко човешко същество в наш подопечен. Болен значи човек. Болен значи равен. Хоспитализацията успокоява и възвръща..

публикувано на 10.04.21 в 10:49

Подарявам ти лика си

Проектът „Подарявам ти лика си“ ни връща към една забравена традиция да си подаряваме снимки с послания. В днешния дигитализиран свят тези скъпи спомени, които хората някога са носели в портфейла си, се оказват ненужни. Проектът включва 24 портрета, които Тихомир Стоянов избира измежду стотици подобни снимки, намерени на битака. Направени между 1930 г...

публикувано на 10.04.21 в 10:11

„В чест на разнообразието“ – Файн актс с артистични намеси по социални теми

„В чест на разнообразието“ – така би се превело заглавието на мащабния абстрактен стенопис на графити-художника Николай Петров - GLOW „Celebrating Diversity“. Цветната стена на ул. "Бачо Киро" №38 в София е една от трите артистични намеси, които ще се появят този месец из столицата като част от голямата кампания срещу нетолерантността „Love Speech“...

публикувано на 10.04.21 в 08:45

Мълчаливото удоволствие да пътуваш

Летището от птичи поглед, с неговите ръкави, маркировки и паркирани самолети. Зелената тропическа река, по която между тръстиките се плъзгат лодки, средиземноморското рибарско градче, гарата като приказен дворец, ритъмът на дърветата покрай магистралата – все гледки, които имаме нужда да поглъщаме мълчаливо, докато пътуваме… Новата книга без думи..

публикувано на 09.04.21 в 18:18