Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варненският театър тръгва на турне от 1 февруари

БНР Новини
Сцена от „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт
Снимка: dramavarna.com

Стана традиция през последните години Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ да прави турнета по това време на годината, за да покаже някои от най-силните си спектакли и на публиката извън Варна. Тази година театърът ще гостува в София, Дупница и Перник.
Турнето започва на 1 февруари с представлението „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт, което ще се играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. За тази постановка проф. Маргарита Младенова получи номинация „Икар 2016“ за режисура, а актьорът Стоян Радев беше номиниран в категорията за водеща мъжка роля.
Програмата на турнето до 5 февруари представи в „Артефир“ Даниела Димова – директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна.
И още – каква е равносметката за изминалата година, кои са поводите за радост и кои са проблемите, с които един от най-добрите театри в България започва новата 2016 година. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

75 години "Пипи Дългото чорапче" – изложба, конкурси и международен форум

Изложба, конкурси и международен форум ще има по случай 75-годишнината на "Пипи Дългото чорапче", съобщават организаторите от Столичната библиотека, цитирани от БТА. Експозицията, подредена в мраморното фоайе на културния институт, представя любими цитати от книгата. На 26 ноември ще има Пипи тържество и конкурс за най-ефектен грим и прическа, музикални..

публикувано на 25.11.20 в 18:00

„Панаир на суетата” с премиера в Благоевград

Спектакъл по класическия роман на Уилям Такъри е най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Никола Вапцаров” в Благоевград. А даптацията по романа е на Кейт Хамил, а режисьор на постановката е Маргарита Мачева. „Панаир на суетата” е един от най-любимите ми романи, много отдавна си мечтая да го направя на спектакъл. Това е гениален..

публикувано на 25.11.20 в 16:59

Как България може да се превърне в Науру

Спектакълът „Науру. Монолог на един пътуващ“ се базира върху мотиви от първата книга „Отвъд играта“ на известния журналист и писател Иво Иванов, който живее повече от 20 години в САЩ. Негови произведения за първи път се поставят на театрална сцена.  Актьорите Свежен Младенов и Десислава Спасова участват в тази драматизация на три от разказите на Иво..

публикувано на 25.11.20 в 16:49

Пет минути с Петър Увалиев

Петър Увалиев (1915-1998), известен още като Pierre Rouve, е един от влиятелните европейски емигранти интелектуалци от български произход през втората половина на ХХ век. Дипломат, театрален режисьор, филмов творец, литературен, театрален и арткритик, радиодраматург и преводач, той има над 20 постановки в лондонски театри, участва в..

публикувано на 25.11.20 в 16:39

„Градина на духовността“ в Софийската градска художествена галерия

Изложба, представяща Света гора, нейните манастири и художествено наследство, през погледа на български художници от първата половина на ХХ век, е подредена в СГХГ до февруари догодина.  Сред показаните творби са намерили място произведения на Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и др. Пътували до Атонския..

публикувано на 25.11.20 в 16:13