Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рецитал на Петер Дворски

БНР Новини
Снимка: Alex Halada

Един час с изпълненията на един от известните оперни певци от последните десетилетия на 20 в. Наричат го четвъртият от великите и поставят името му веднага след това на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти. Петер Дворски – много известен и обичан словашки оперен певец. Името му привлича внимание през 1973 г., когато печели награда на национален конкурс. На следващата година вече е лауреат на конкурса „Чайковски“ в Москва, а през 1975 получава първа награда на изпълнителския конкурс в Женева. Следва специализация в Миланската скала. През следващите три години той вече дебютира последователно във Виенската държавна опера като певеца от „Кавалерът на розата“, в Метрополитън опера - Ню Йорк като Алфред от „Травиата“, в Миланската скала, в Ковънт гардън - Лондон с Херцога от „Риголето“. Пее на Арена ди Верона, в Балшой театър - Москва. Аплодирахме го и тук в София по време на гостуването му по покана на Емил Чакъров за новогодишния музикален фестивал.
Когато един оперен певец е добър, има по-голям шанс да бъде успешен с италианско име. Другите трябва да работим много по-усилено... Аз се гордея с това, че съм словак, и гордостта произлиза и от това, че трябваше да работя много упорито. Гордея се с резултатите на моя труд и с това, че доказах, че малка Словакия е велика сила в оперното пеене, че тя е инкубатор на таланти, казва Дворски.
След като ангажиментите му намаляват той започва да прави майсторски класове. Бил е директор на оперния театър в Братислава и Кошице. Директор е на словашкия културен център в Рим.
Освен най-високите държавни награди от Словакия и бивша Чехословакия Дворски получава и званието Камарзенгер на Австрия. През 1996 в знак на несъгласие с уволняването на директора на театъра от министъра на културата той напуска словашката опера.
Петер Дворски е много ангажиран с инициативи в помощ на обществото. Неговата фондация е основател на Център за рехабилитация на деца „Хармон“. Той е и инициатор на детски конкурс за песни. Тази негова дейност е оценена през 2007 г., когато във Виена получава награда „Центропе“ за изключителен принос в културното развитие на централноевропейския регион.
Великолепният глас на Петер Дворски му позволява да изпълни най-известните тенорови партии от оперите на Пучини, Верди, Доницети, Маскани. Много от тези опери са записани. Освен това той е търсен и за централните тенорови партии в „Делото Макропулос“, „Йенуфа“, Глаголическата меса на Яначек, „Продадена невеста“ на Сметана, Реквием и Стабат матер на Дворжак, „Крутнява“ на Сухон. През 1985 г. точно Петер Дворски е избран да се превъплъти в образа на Вертер за филмирането на едноименната опера на Масне заедно с Бригите Фасбендер под диригентството на Либор Пешек.
Петер Дворски е роден на 25 септември 1951 г. в семейство на страстни меломани. Майката пее в хор, а бащата е цигулар. Още трима от братята  са певци – Мирослав, Ярослав и Павел. Дворски има още един брат, но той е икономист. Дебютира веднага след завършването на Братиславската консерватория в операта като Ленски от „Евгений Онегин“ през 1972 г.
През месец август в Бърно се провежда фестивал на негово име, на който гостуват много известни изпълнители, много от тях приятели на големия певец. През юли в Братислава се провежда певческа академия, чийто директор е Дворски.
Ще представим запис от концерт на Петер Дворски състоял се на Братиславския музикален фестивал през 1987 г. с участието на оркестъра на братиславското радио под диригентството на Ондрай Ленард. На този рецитал любимецът на публиката изпълнява едни от най-обичаните арии от опери на Джузепе Верди, Жорж Бизе, Жюл Масне, Джакомо Пучини, както и прочути канцонети.

неделя, 31 януари, от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30