Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аз съм художник – художник карикатурист

БНР Новини

Така пише за себе си в своите последни бележки Александър Божинов.
Помните ли стихотворението „Щурец и мравка“ от „Златна книга за нашите деца“ и прословутото А когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска? А знаете ли, че авторът му е художникът Александър Божинов? Този и още много други малко известни факти, спомени, истории за него и нелекия му живот може да се прочетат в излязлата за първи път у нас книга „Александър Божинов разказва“. В нея има отпечатани и негови рисунки, карикатури на известни интелектуалци, илюстрации на детски книжки и любимите герои на Елин Пелин Пижо и Пендо. Синът му и снаха му Любен и Дора Божинови са записвали казаното от Божинов, случки от живота му и така са съхранили паметта за него. Едва ли са предполагали, че съдбата на всичко записано за малко е щяла да бъде то да иде на боклука... Такава съдба щели да имат и рисунки на карикатуриста сред записките, включително и избраната за корица рисунка на цар Борис III. Това не станало само по щастлива случайност, за която разказва в „Артефир“ журналистката Савка Чолакова, снаха на Илия Бешков. Него основоположникът на българската карикатура Александър Божинов определя така: Не, не от най-големите, а най-големият. Този, който ще застане пред Народния съд в защита на Божинов и ще каже: На подсъдимата скамейка е изправена карикатурата. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Вера Мутафчиева – будител на съвременна България

“Благодаря ти, Господи, че ми вдъхна нахалство да пропиша, че ме сподоби с такъв калабалък от измислени човеци. Радвах им се, сякаш изненадващо ги срещам, вниквах в личността им, ядосвах се, ако разкалят терена. Живот, докрай реален. А аз пък, макар неканена, бях се озовала сред тях и нямаше начин да се отърват от мене.” – пише Вера Мутафчиева в своите..

публикувано на 26.10.20 в 11:40

Как ни видяха чужденците

Има една популярна шега, според която раят е място, където готвачите са италианци, французите – любовници, англичаните – политици, а немците – инженери, а адът е мястото, където италианците са инженери, германците – любовници, французите – политици, а англичаните – готвачи. Изобилието от подобни шеги показва, че ние обичаме да обобщаваме за удобство..

публикувано на 26.10.20 в 11:23

Минало в бъдещето – как ще оцелее Дом паметникът на Бузлуджа

„Летящата чиния“ на връх Бузлуджа  зрелищно се разпада на 1441 метра надморска височина. И докато ние българите имаме навика да мислим за чудатата постройка със щипка ирония, международната неправителствена организация за опазване на културното наследство Europa Nostra разпознава архитектурната ѝ ценност отвъд идеологиите. Тази есен в някогашния „Дом..

публикувано на 25.10.20 в 10:15

Усмивките на Вели Чаушев в старите радиоленти

В "Голямата къща на смешните хора" си спомняме на 25 ноември от 20.30 часа за една от най-лъчезарните усмивки от предаванията на Националното радио, за един актьор с добро сърце и светла душа, оставил след себе си много записи в архива на "Хумор и сатира" и Радиотеатъра, и в Златния фонд на БНР. Вели Чаушев беше усмихнат и много позитивен човек, който..

публикувано на 24.10.20 в 16:20

Първо издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършат 91 години от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Тази година е първото издание на Националната литературна награда за сборник с разкази, нова книга и изложба.  Събитията за празника започнаха на 23 октомври в гр. Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан..

публикувано на 24.10.20 в 15:23