Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Депутати чакат предложения за промените в Закона за културното наследство

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
В София има прекрасни образци на архитектурата от края на XIX и началото на XX век, но се нуждаят от реставрация.
Снимка: Дарина Григорова

Спорните промени в Закона за културното наследство, внесени от депутати от ГЕРБ, бяха гласувани на първо четене в Народното събрание. Вносителите обясняват мотивите си с отпушването на системата, тъй като сега, за да има намеса в ценни културни обекти се изисква разрешение от Националния институт за паметниците на културата, което се бави много време. Пропускайки компетентното мнение на експертите в института, инвеститори и обикновени граждани по-лесно и по-бързо ще могат да пристъпят към реконструкцията, твърдят вносителите. Въвежда се и принципа на „Мълчаливото съгласие”, според което, ако липсва становище, автоматично ще се смята за одобрение. Срещу това се противопостави Министерство на културата, което си остава централният орган, който може да одобри или пренебрегне заключението на експертите. Граждански организации, художници, архитекти се възпротивиха на намесата на общините в паметниците на културата, защото вече в страната има не един и два примера за бутафория, създавана от местните власти , която изкривява историята и паметниците. Ако бъде прието това решение ще има пагубни последствия за опазването на паметниците на културата e мнението на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство и Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС).
Доц. Райна Гаврилова, преподавател в СУ в катедра културология, един от учредителите на форум „Културно наследство” и Красимир Велчев, един от основните вносители на законопроекта и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ за това, какво е нужно, за да се запазят паметниците на културата? 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32