Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епизод 10: Сегашно продължително време

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов
Историята на Радиото за Радиото в собствения му ефир продължава в 10-и епизод, както продължават в настоящето и разказите на героите в него, започнали далеч по-рано.

Последните 20 години?

Години на промени, проблеми, протести. Но и години на позитивни бъдещи бивши спомени.

С участието на Петър Волгин и Силвия Великова, водещи на предавания в програма „Хоризонт”, които разказват за живота в радиото, за живота на радиото, за протестите от 2001 г. и борбите за свобода на медиите през деветдесетте години. Милена Дунева, един „нещатен сътрудник на радиото” пее от 10 години в Детския радиохор и вижда случващото се в него три пъти седмично от 19.30 до 21.00 часа. Историите им еклектично претворяват вторичното изражение на първичната действителност - онази, която наблюдаваме в отговор на въпроса „Какво се случи в радиото през последните 20 години?”

Първо излъчване на епизода в ефира на БНР: понеделник, 19 април.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще имате възможност да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „Чичовци“. Публикуваната през 1885 г. повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ излъчване е било осъществено през далечната 1965 г...

публикувано на 22.05.21 в 09:05

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 17.05.21 в 08:15

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41