Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етика и наука“: Човешкото тяло – инструмент или същност

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Концепцията за етическите категории съпровожда човешката цивилизация от самото й начало. Обяснението на света за човек винаги е минавало чрез намиране на път между крайностите на моралните категории Добро и Зло. Взаимоотношенията човек – технологии стават толкова по-сложни, колкото и самите технологии умножават възможностите си.
В настоящата поредица от четири епизода ще се опитаме да уловим летежа на прогреса сега с цел анализ на тези състояния. Вървейки между твърдата наука, философията и научната фантастика ще погледнем към четири отчетливи системи на въздействие: човек – тяло, човек – разум, човек – природа, човек – Космос.
Въпросът „какво съм“ е в основата на първата част на поредицата. Етиката в развитието на медицината, генетиката и механичните технологии възразява на търсенето на „нещо скрито“ – необяснимостта на човешкия разум, а защо не и на възгледите за „душа“. Но разумът предполага и свободен избор. Въпросите за това какво е тялото – част от същността или просто инструмент на волята на човека – е основен в опита да разберем собственото си място – сами по себе си, в отношението към другите и връзката ни с околния свят.
А изборът да променяме чрез технологиите балансите в тези съотношения играе централна роля в търсенията на биоетиката и философията. Просто сбор от клетки и атоми ли сме всъщност?
По темата говорят философът доц. Борис Грозданов и преподавателят по биоправо д-р Стоян Ставру.
6 април

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имат ли тъмните сили светла страна

Мисля си за хитроумния начин, по който крехките ни човешки души се справят с трудните ситуации, нещастията и бедите, които неизбежно са част от живота ни. За по-невинните грешки и злополуки сме най-склонни да поемем отговорност, за по-тежки ситуации винаги ще се намери някой подходящ виновник с лош поглед или зли помисли. Как обаче да се справим с..

публикувано на 24.06.22 в 08:25

Възможна ли е свободата на избор в училищните програми

Ако проверите колко често се е появявала темата за промяна на учебните програми в средното образование, сигурно ще се изненадате. Периодично се правят опити за олекотяване на материала, за преместването му от един в друг клас, за отпадане на произведения, което пък довежда до скандали, за преосмисляне на философията на образованието ни – така или..

публикувано на 23.06.22 в 13:25

Исландец плува между глетчери и айсберги най-спокойно

За Исландия се сещаме само ако изригне някой вулкан, пуснат по радиото Бьорк или български отбор се сдобие с тамошен футболист. Но най-северната членка на Европейския съюз удесеторява населението си чрез нашествието на туристи. Площта ѝ е колкото на България, обаче там живеят едва 370 хиляди души, защото градовете са разположени предимно по..

публикувано на 23.06.22 в 08:50
Правителството на Филип Димитров

Премълчаната история на правителствения преврат през 1992 г.

Какви са приликите и разликите между днешните събития и онези през далечната 1992 г.? Тогава първото демократично правителство на Филип Димитров беше свалено от власт, много преди да му изтече мандатът. И тогава политическата драма болезнено отекна върху очакванията на избирателите, важните реформи бяха отложиха, появи се правителство, което даде..

публикувано на 22.06.22 в 17:31

Как да рециклираме пластмаса в домашни условия?

Докато четете този текст, тонове пластмаса ще бъде произведена, използвана и изхвърлена, ще проникне във водата и почвата, в телата на птици и морски обитатели. Всички знаем, че пластмасата трябва да се рециклира, но мнозина се съмняват в ефективността на системите за събиране и преработка. Има обаче и начини пластмасата да се преработва в..

публикувано на 22.06.22 в 08:05