Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етика и наука“: Човешкото тяло – инструмент или същност

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Концепцията за етическите категории съпровожда човешката цивилизация от самото й начало. Обяснението на света за човек винаги е минавало чрез намиране на път между крайностите на моралните категории Добро и Зло. Взаимоотношенията човек – технологии стават толкова по-сложни, колкото и самите технологии умножават възможностите си.
В настоящата поредица от четири епизода ще се опитаме да уловим летежа на прогреса сега с цел анализ на тези състояния. Вървейки между твърдата наука, философията и научната фантастика ще погледнем към четири отчетливи системи на въздействие: човек – тяло, човек – разум, човек – природа, човек – Космос.
Въпросът „какво съм“ е в основата на първата част на поредицата. Етиката в развитието на медицината, генетиката и механичните технологии възразява на търсенето на „нещо скрито“ – необяснимостта на човешкия разум, а защо не и на възгледите за „душа“. Но разумът предполага и свободен избор. Въпросите за това какво е тялото – част от същността или просто инструмент на волята на човека – е основен в опита да разберем собственото си място – сами по себе си, в отношението към другите и връзката ни с околния свят.
А изборът да променяме чрез технологиите балансите в тези съотношения играе централна роля в търсенията на биоетиката и философията. Просто сбор от клетки и атоми ли сме всъщност?
По темата говорят философът доц. Борис Грозданов и преподавателят по биоправо д-р Стоян Ставру.
6 април

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Стефан Георгиев – основоположникът на българската ботаническа наука

Цикълът „Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен за българските растения и учените, които описват тяхното многообразие, цикълът се спира и на любопитни факти от света на самата наука – как се кръщават растения, какви открития тласкат напред..

публикувано на 24.06.21 в 17:10

Ало, Космос! Говори България!

В края на 70-те България изпрати човек в Космоса, по Националната телевизия вървеше поредицата „Космос“ на забележителния учен Карл Сейгън, книгите от поредица „Галактика“ се продаваха като топъл хляб и повечето деца мечтаеха да са астронавти, астрофизици или космически инженери. С края на Студената война мечтите по Космоса замряха и се..

публикувано на 24.06.21 в 16:25
Българска сватба в Дебърско

Бракът и разводът в Отоманската империя

По времето на съществуване на Отоманската империя – шест века и нещо, хората са се женели, дори развеждали – както в рамките на населеното място и собствения етнос, така и според верските и етническите си обичаи. Но какъв е бил бракът тогава? А какъв – разводът, защото и такова нещо е съществувало. Имало ли е брачен договор? С професор Николай..

публикувано на 24.06.21 в 09:25

„Сарона” или мястото в Тел Авив, където бъдещето целува миналото

В центъра на Тел Авив е достатъчно да пресечете многолентов булевард, за да се върнете 150 години назад. Къщи като от старовремско германско село се гушат в подножието на небостъргачи в квартала „Сарона”, който е доста по-възрастен от самата столица на Израел. Порутените доскоро домове на немските заселници – тамплерите, днес са скъпи бутици,..

публикувано на 23.06.21 в 11:19

Будният габровски дух в Националния музей на образованието

Ако и днес габровци удивляват с находчивост и размах в общополезните и повдигащи духа дейности, то не е случайно. Това е град с традиции в предприемачеството, образованието и културата. Тъкмо в Габрово през 1835 г. с дарения на родолюбивите и заможни габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други, е открито първото българско светско..

публикувано на 21.06.21 в 09:45