Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етика и наука“: Човешкото тяло – инструмент или същност

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Концепцията за етическите категории съпровожда човешката цивилизация от самото й начало. Обяснението на света за човек винаги е минавало чрез намиране на път между крайностите на моралните категории Добро и Зло. Взаимоотношенията човек – технологии стават толкова по-сложни, колкото и самите технологии умножават възможностите си.
В настоящата поредица от четири епизода ще се опитаме да уловим летежа на прогреса сега с цел анализ на тези състояния. Вървейки между твърдата наука, философията и научната фантастика ще погледнем към четири отчетливи системи на въздействие: човек – тяло, човек – разум, човек – природа, човек – Космос.
Въпросът „какво съм“ е в основата на първата част на поредицата. Етиката в развитието на медицината, генетиката и механичните технологии възразява на търсенето на „нещо скрито“ – необяснимостта на човешкия разум, а защо не и на възгледите за „душа“. Но разумът предполага и свободен избор. Въпросите за това какво е тялото – част от същността или просто инструмент на волята на човека – е основен в опита да разберем собственото си място – сами по себе си, в отношението към другите и връзката ни с околния свят.
А изборът да променяме чрез технологиите балансите в тези съотношения играе централна роля в търсенията на биоетиката и философията. Просто сбор от клетки и атоми ли сме всъщност?
По темата говорят философът доц. Борис Грозданов и преподавателят по биоправо д-р Стоян Ставру.
6 април

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Илиян Попов

Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух

Днес, повече от всякога, се обръщаме към науката и търсим решения, свързани не само с кризата, причинена от Covid-19, но и с още по-всеобхватната и застрашителна климатична криза. Учените търсят по-екологични и щадящи околната среда, както и работната сила, начини за производство на енергия. Такъв проект е „Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух за..

публикувано на 17.01.21 в 08:35

Дървесно меню в пустинята Негев

На български изразът „Да хапнеш дървото“ има нелицеприятно значение. Кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало обаче са го направили буквално – в най-голямата изкуствено посадена гора не само в Близкия изток, ами в цялото Средиземноморие. Там те са опитали „дървесно меню“ в разсадник, отвоюван от пустинята Негев в Израел. Искра Декало..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Парадоксът на самоусъвършенстването

Популярната култура е обсебена от мита за самоусъвършенстването. Днес десетки духовни практики, предлагащи ни от утре да станем по-добри, успешни и доволни, се борят за вниманието ни, а рафтовете с книги за самопомощ преливат от заглавия, обещаващи ни бързо спасение. Наскоро две холандски изследвания установяват връзка между заниманията,..

публикувано на 15.01.21 в 08:45
Диана Маринова

Да се потопиш в Югоизточна Азия

В това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по начин, който събужда любопитство. Според нея истинският пътешественик се докосва с душата си до..

публикувано на 14.01.21 в 11:05

Премълчаната история на слуховете от средновековна България до днес

Ролята на слуховете в европейската историята са факт. Първите, които са достигнали до нас, датират още от времето на варварските нашествия на Балканите. Те започват от IV и продължават до VII век и поради липсата на интернет и социални мрежи мълвата и новината са се предавали на ухо, чрез пратеници и съгледвачи. Тези истински или фалшиви вести са..

публикувано на 14.01.21 в 10:00