Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епизод 14: Българският глас - продължение

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Фотоколаж: Теодор Иванов

Българският глас в ролята на посредник.

Българският глас в ролята на инструмент за комуникация. Радиото е най-големият цивилизационен елемент, казва Петър Увалиев, който се определя самия себе си като професионален българин и главното измерение на това понятие е да намери какво е световното значение на факта, че е българин.  

Българският глас в ролята на интеграционен феномен... и най-после (но в най-интимния възможен оттенък) - като интелектуална собственост за лична идентичност.

За работата си с българския глас за и по радиото разказват Димитър Ганчев, ръководител на Българската редакция на радио Ватикана и Александър Андреев, ръководител на българската редакция на Дойче Веле. Димитър Ганчев споделя с нас едно сутрешно пътуване през Рим до работното място, което прави ежедневно с ритъма на „бърз влак, който трябва да направи всяка своя спирка в точно определен час”. Споделя с нас и едно пътуване във времето - Ватикана през 80-те и Ватикана на уличните музиканти през 2010 година.

Сашо Андреев ни пренася в сградата на Дойче Веле на брега на Рейн, супермодерното студио и глъчката на българския екип. Още една точка за оглеждане в огледалото, анализ и рефлексия. Шарената езикова картина на 14 епизод вдъхнови пъстротата и динамиката на нашата музикална картина.

Понятието родина звучи много често като 40 цигулки - сантиментално и разлято, Петър Увалиев.  

Първо излъчване на епизода в ефира на БНР: понеделник, 24 май 2010 г, 10.30 часа, програма „Христо Ботев”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще имате възможност да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „Чичовци“. Публикуваната през 1885 г. повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ излъчване е било осъществено през далечната 1965 г...

публикувано на 22.05.21 в 09:05

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 17.05.21 в 08:15

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41