Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Радиоколекция четем роман на български класик

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

От 10 юни, всеки работен ден от 21.20 часа, ще започне едно забележително четене. Книгата сама по себе си е една от онези, които определяме като настолна книга. Читателите често я наричат и невероятна книга. Българска класика в най-завършен вид. Исторически роман, публикуван през 1952 г., който представлява първа книга от тетралогията на Димитър Талев. СнимкаКласическите произведения на българската литература са слънчевите стълбове, крепящи националното ни самосъзнание… според издателското представяне на издателство "Захари Стоянов".
Четенето на Железният светилник в ефира на програма „Христо Ботев“ потегли от едно откритие. В Златния фонд на БНР е съхранен уникален запис с времетраене 750 минути, направен очевидно в продължение на няколко последователни дни през 1971 година. Четящият глас е на Апостол Карамитев. Апостол Карамитев е чел в продължение на няколко дни „Железният светилник” пред микрофона в студио на „Драган Цанков” 4 с много малко съкращения, като в началото на всяко поредно четене женски дикторски глас преразказва с няколко изречения какво е било прочетено през вчерашния ден. В записа не личи монтаж, не личат дубли, дори пестеливото музикално оформление звучи като оформление на живо. Гласът на Апостол се лее пред микрофона. Разчитането на текста е перфектно, очевидно внимателно и последователно подготвено преди началото на записа. Смяната на ритъма и промяната от вътрешното психологическо състояние на героя към действена сцена или природна картина е лека и прецизна. Дори някои естествени дребни несъвършенства на живото изпълнение правят пърформанса още по- чаровен, топъл, задушевен. Най-голямото обаяние, най-голямата сила на четящия Апостол Карамитев е в диалога. Тук той без никакво напрежение и без никакъв напън за имитация на различни гласове успява да влезе в кожата на различни герои.
Този стар запис, този запис, който отлежава като скъпоценно вино вече 45 години, предизвика една забележителна ПРЕМИЕРА на Радиотеатъра. Нова, зашеметителна, откривателска, и същевременно сериозно стара. След дългото четене на Антихрист от Владимир Пенев в 54 епизода, Сидхарта от Васил Бинев в 30 епизода, Поручик Бенц от Велислав Павлов в 70 епизода, сега започваме Железният светилник. През юни ще чуете първите 16 части. Най-напред в ефир, а след това и като подкаст.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пенчо Славейков и неговата „Кървава песен“

Пенчо Славейков е писателят, най-плътно приближил се до Нобеловата награда от всички, пишещи на български език. За жалост, смъртта му в Брунате, Италия (28.V.1912) прави така, че оттогава шансът за „български“ Нобел е все по-мержелеещ се и топящ се в океана на световната литература.  Но ако се беше случило, българската литература, а вероятно..

публикувано на 24.05.20 в 09:15
Участниците в Цариградската конференция. Прави: граф дьо Муи (секретар), барон Хайнрих фон Каличе, лорд Солсбъри, граф Жан-Батист дьо Шодорди. Седнали: граф Луиджи Корти, граф Франсоа дьо Бургоан, сър Хенри Елиът, граф Николай Игнатиев, барон Карл фон Вертер, граф Ференц Зичи.

Безчувственост в Цариград

Априлското въстание е потушено, светът е потресен, общественото мнение възмутено. В такава обстановка започва Цариградската конференция на посланиците на Великите сили в Османската империя, която трябва да реши каква да е съдбата на българските земи, потопени в пожарища и кръв. Тази конференция поставят в центъра на своята пиеса „Дипломати“ двама..

публикувано на 23.05.20 в 09:15

В търсене на скъпоценния лющян

В колко комични ситуации може да изпадне един мъж, когато в празничен ден отиде до пазара, за да купи лющян? За да разберете, този петък (22 май 2020) от 18 часа на вълните на програма „Христо Ботев“ слушайте комедията „Лющян“ от българския драматург Мирон Иванов. Записът е осъществен през 1972 г., а в ролите ще чуете гласовете на Коста Цонев, Вълчо..

публикувано на 21.05.20 в 16:36

Изплъзващият се дъх на античността като провокация за аудио

„Атолът“ е първата продукция в историята на Радиотеатъра и радиотеатъра в България, която смесва в единно аудиоповествование въображаеми и документални сцени. „Атолът“ е първата българска радиопиеса, за която за използвани определенията "радиофонична опера" и "полифония". Като се основава на мита за Одисей, Атолът разглежда безумието на войната. Чрез..

публикувано на 17.05.20 в 08:10

Цитаделата като стихийно въвличане

Тази продукция на БНР е осъществена с многобройна група актьорски гласове, а също така с гласовете на многобройна група неактьорски гласове на водещи, журналисти, певци, музиканти, преводачи, приятели на участниците в творческия екип, говорещи на различни матерни езици, а също така и самите участници в творческия екип.  Смесването на актьорски..

публикувано на 16.05.20 в 10:20