Кирил Калев: За технологиите, музиката, дипломацията и радиото

БНР Новини
Кирил Калев в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

За мен това е едно завръщане към корените. За мен тези стени, тези студиа, тези микрофони са прекрасни изживявания, едно начало в моята дейност като радиожурналист. Ето че аз се завръщам отново в този прекрасен оазис на интелигентни хора, на културните в по-широк смисъл на думата визии и предавания, които БНР предлага. Това е програма „Христо Ботев“.
... Аз виждам всички тези прекрасни хора, колеги в БНР като един огромен Симфоничен оркестър. Ако аз съм своеобразен диригент, кажете ми в кое музикално произведение можеш да кажеш: този инструмент не е важен, или това темпо, което е зададено от композитора не е важно…
Така е и с нашата програма. Нашата програма сутрин е по-алегро (забързана), на обед ставаме малко по-анданте (умерени), а вечер и нощем е хубаво да бъдем малко по-широки…

Кирил Калев пред микрофона на „Какво се случва”

Кирил Калев е роден на 18 ноември 1954 г. в София. През 1979 г. завършва висшето си образование в Техническия университет гр. Магдебург, Германия, а през 1985 г. защитава докторска дисертация по технологии в същия университет. Неговата инженерна специалност е заваряване и технология на металите. От 1979 до 1985 г. работи като научен сътрудник в Института по металознание на БАН.
От 1986 до 1990 г. е редактор и журналист в редакция „Наука, техника, екология” програма „Христо Ботев” на БНР. По това време е автор и водещ на многобройни научни и научно-популярни радиопредавания. Сътрудничи и публикува материали в пресата и БНТ. След демократичните промени през 1989 г. и досега е предприемач и бизнес-консултант в частната икономика.
През 1992 г. съвместно с Петър Пунчев, Константин Тилев и Бойчо Автов създава първото частно радио в България Радио FM+. До 1997 г. е негов изпълнителен директор.
От 1997 до 2001 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия. За своята дипломатическа работа е отличен с „Голям почетен знак на лента за заслуги към Република Австрия”. През 1999 г. издава книгата „Традиция и бъдеще – 120 години дипломатически отношения между България и Австрия” на немски и български език.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.