Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прегърни ме! Целуни ме! Кажи, че ме обичаш!

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

През 2004 година заедно с Петя Миладинова започнахме работа по творчески проект в Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи „Петко Р. Славейков“. От съвместната ни шестмесечна работа с децата се роди и документалната пиеса „Приказни гатанки“. Тя е изградена върху техните лични истории, които те не лесно ни разказаха. Първо трябваше да преживеем заедно различни приключения, после – да се заобичаме и накрая – да се доверим едни на други. Бяха прекрасни деца. И много трудни. Бяха изоставени и объркани. Умни и търсещи. Те завинаги останаха в сърцето ми, надявам се, че и ние им дадохме мигове красота, вдъхновение и различни хоризонти. Излишно е да разказвам какво представлява едно българско сиропиталище.

Не знам дали от тогава досега нещата са се променили, защото след този проект повече не се захванах с подобни предизвикателства. Първо, защото разбрах, че не мога да „наваксам“ всичко, което тези деца са изгубили със самото си раждане. Второ, защото отидох и прекарах там половин година с цялото си сърце, но все пак в един момент си тръгнах и отнесох сърцето си. Вероятно проекти като нашия имат смисъл и оставят следи в съзнанието на децата – прочетохме много приказки, научихме много нови думи, нарисувахме много картини, ходихме на театър, поставихме спектакъл, с който децата се явиха на фестивал и дори спечелиха награда. Вярвам, че им дадохме смислени срещи с изкуството, които ще светят в душите им завинаги. Но пък оттогава до днес все не мога да повярвам, че което и да е дете заслужава части от нечие сърце. Децата заслужават цели сърца.

Тази събота ви предлагаме „Приказни гатанки“ – състои се от мислите, чувствата, мечтите, радостите и тъгите на децата, които тогава бяха в трети и четвърти клас. Сега са пораснали и са вече в света с всичките му справедливости и несправедливости. Надявам се да е станало чудо и да са намерили обич и свързаност. Много ми се иска да се е сбъднало бърборенето на малкия Боко, който всеки път ме посрещаше на главния вход, хвърляше се на врата ми и повтаряше: „Прегърни ме! Целуни ме! Кажи, че ме обичаш!“

В радиоверсията на „Приказни гатанки“ участват децата: Ани, Асен, Реми, Ирена, Трайчо, Данча, Петя и Мартин.
Режисьор – Петя Миладинова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30