Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Револверът: репетиция или представление?

БНР Новини
Георги Златарев и Искра Ангелова в сцена от постановката
Снимка: Венелин Шурелов

Мултимедийният спектакъл „Револверът“ събра избрана публика в пространството на софийската галерия „Етюд“. Пиесата на Майя Праматарова се постави за първи път на сцена след публикацията в списание „Страница“ и представянето ѝ в Москва, Бостън, Ню Йорк и Чикаго.
Представлението е част от проекта „Револверът: 2Х2“ и свързва текста с конкретно място на действие, което авторите определят като „автентичната атмосфера на Site-Specific Theatre“. Проектът включва десет представления, които се играят на български и на английски език. Прочитът е на режисьора Стилян Петров, мултимедийната картина на сценографа Венелин Шурелов, костюмите на Елица Георгиева, музиката на Иван Шопов, а хореографията на Мила Искренова. Актьорите Георги Златарев и Искра Ангелова са избрани да пресъздадат персонажите, наши съвременници, които се асоциират с герои от античните митове – мъжът е Демофонт, а жената е неговата възлюбена Филида.
Актьорите са сред публиката. Те четат текста като постепенно навлизат в граничните пространства на едно изследване. Какво е това? Репетиция или представление? Всичко е на някакъв ръб, близо до експеримента – в хода на търсенето някои сцени се представят във версии с различни гледни точки и с разнообразни сценични средства.
Първоначално и зрителите четат текста – изграждат своя представа за персонажите, следвайки само логиката на думите. Постепенно те се откъсват от словото и започват да следват актьорите... Всичко се случва в непосредствена близост до тях, не се крие в процеса на откровена игра с образи, структури и конфигурации.

                                                                                                                                                                              Стилян Петров 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станислав Кондов

Актьорът Станислав Кондов: Чувствам се свободен и щастлив на сцената

„Първата ми среща с Варненския театър беше, със сигурност, като ученик. Аз съм родом от Варна и съм възпитаник на Музикалното училище, тогава вече нямаше такава политика – да ни водят учителите на театър, но класът се събирахме да ходим на представления. Така започнах да гледам театър. Конкретно представление не си спомням, но гледах да гледам..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Съвременно изкуство, посветено на екологията

Галерия „Литъл Бърд плейс“ представя второто издание на своя успешен проект – Резидентска програма за млади български визуални артисти. Той се организира всяко лято в автентична стара къща в село Лещен и сега експозицията ни среща с изкуството на шестима участници в пленера – Силвия Попова, Атанас Леваков, Албена Петкова, Светли Евгениев,..

публикувано на 14.04.21 в 11:47

„Прáшина“ – любим роман на чешките тийнейджъри

„Прáшина“ е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън..

публикувано на 14.04.21 в 14:10
Писателят Емил Андреев и водещият Емил Янев (от дясно наляво)

Демоните на Емил

В епизод 416 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от най-значимите фигури в съвременната българска литература и драматургия, писателят Емил Андреев. Едно от най-ярките събития от културния живот в страната тази пролет бе премиерата на филма „Блаженият“, режисиран от Станимир Овчаров по сценарий на Емил Андреев. Въпреки строгите ограничители..

публикувано на 14.04.21 в 08:28

Поетесата Елка Няголова представя новата си книга „Парапет за душата“

„Парапет за душата“ – тази метафора се появява в не едно и две стихотворения на едноименната нова книга на Елка Няголова… Най-малко в поезията изреченото може да бъде тълкувано буквално, нали тя е изкуство на индиректното, често подсъзнателно внушение, също както и музиката. Трябва да притежаваш слух, който да трепти на същата честота, като словото на..

публикувано на 14.04.21 в 08:05