Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Виртуалната реалност и нейните приложения

Обучение на парашутисти във виртуална реалност.
Снимка: wikimedia.org

Все повече са продуктите на пазара, за които доскоро мислехме като за научна фантастика. Една от тези нови технологии ни дава директен достъп до дигиталния свят с помощта на аудио и видео апаратура – устройствата за виртуалната реалност.
Според Виктория Викторова, експерт в компания за създаване на високи технологии, тези системи до голяма степен симулират реалната среда, тъй като влияе на сетивата ни, но все още не може напълно да я замени.
Днес виртуалната реалност се използва не само за забавление. Тя навлиза като практика в медицината, образованието, психологията, астронавтиката и дори в изкуството. Често е добро средство за обучение в професии, в които има реален риск от грешки, контузии, наранявания и заплаха за човешкия живот. Очакваме тази технология да става все по-безжична, за да може преживяването да бъде все по-пълно и реалистично. Отиваме към едно бъдеще, в което с все по-малко ограничения ще можем да бъдем където поискаме и когато поискаме.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нишките, които ни водят в Калофер

Разбира се, че става дума за калоферска дантела, която в Европа е известна като совалкова дантела. Дали в Европа, или в България, дантелата не може сама да се изплете – нужни са хора, които да пазят умението, да могат да говорят за него, да го преподават и така да го разпространяват сред останалите. Малко време е минало от създаването на Творческия..

публикувано на 27.11.22 в 10:05

Преходното и непреходното в живота

Има хора, които живеят в Бога и за Бога и законът на вечната правда е непрестанно техен спътник, но дори и тези помазани души не са съвършени и винаги има нещо, което не им достига, за да стигнат до съвършенство. Тази истина се доказва и от евангелското четиво от тринадесета неделя след Въздвижение, в което се разказва за един юдейски законник,..

публикувано на 27.11.22 в 09:15

Североизточно вино

Казват, че почти няма друго място в Североизточна България, където червените сортове грозде да узряват така добре, а белите да развиват изцяло характера си, без да губят характерната си свежест, както Новопазарското плато и конкретно землището на с. Белоградец, на около 45 километра от Варна и Черно море. Там се намират лозовите масиви и избата на..

публикувано на 26.11.22 в 15:15

Има ли бъдеще село Байкалско

Радомирското село Байкалско се намира в Конявската планина, на пътя между Радомир и Кюстендил и в него живеят около 40 човека. До 1951 година селото се нарича Чокльово. Забележителен карстов феномен е Чокльово блато, наричано още Байкалско блато, разположено на 880 метра надморска височина, което се намира на територията на селото и е едно..

публикувано на 26.11.22 в 09:35

Откъде идват известните български фрази

"Учените се водят от страсти, също както обикновените хора. Аз съм пристрастна към фразите и дълги години събирам различни истории как е възникнала определена фраза. Проверявам, изследвам теории, езици, но в крайна сметка става въпрос за хипотези" – казва Яна Сивилова, преподавател в Катедрата по български език на Софийския университет "Св. Климент..

публикувано на 26.11.22 в 09:15