Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуалната реалност и нейните приложения

Обучение на парашутисти във виртуална реалност.
Снимка: wikimedia.org

Все повече са продуктите на пазара, за които доскоро мислехме като за научна фантастика. Една от тези нови технологии ни дава директен достъп до дигиталния свят с помощта на аудио и видео апаратура – устройствата за виртуалната реалност.
Според Виктория Викторова, експерт в компания за създаване на високи технологии, тези системи до голяма степен симулират реалната среда, тъй като влияе на сетивата ни, но все още не може напълно да я замени.
Днес виртуалната реалност се използва не само за забавление. Тя навлиза като практика в медицината, образованието, психологията, астронавтиката и дори в изкуството. Често е добро средство за обучение в професии, в които има реален риск от грешки, контузии, наранявания и заплаха за човешкия живот. Очакваме тази технология да става все по-безжична, за да може преживяването да бъде все по-пълно и реалистично. Отиваме към едно бъдеще, в което с все по-малко ограничения ще можем да бъдем където поискаме и когато поискаме.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47

За алтернативата, но не като алтернатива

Някой би казал, че 2020 г. не е най-удачното време за започване на бизнес, но Вероника Костадинова и Марин Янков са примери тъкмо за обратното. Независимо един от друг, Вероника и Марин замислят и осъществяват две сходни бизнес начинания. И двамата предлагат на потребителите стоки в наливно и насипно състояние. Целта им е да променят нагласите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:30

Български теснолинейки – минало, бъдеще и настояще

На 4 март преди 105 години е откриването на първата българска теснолинейка, от Радомир до Дупница.  Какво е бъдещето на този вид транспорт, свързващ труднодостъпни, но много живописни места с останалата част от страната? Ще останат ли българските теснолинейки само свидетелство на българския строителен гений, или имат сериозно планирано и..

публикувано на 04.03.21 в 15:21

Защо все повече младежи превръщат емоционалния глад в мастна тъкан

Храната продължава да е огромен проблем за хората, но по друг начин.  4 март е Световен ден за борба със затлъстяването, което и в България се превръща в сериозно изпитание за здравето.  Все повече деца и юноши са засегнати от него, а причините за това са комплексни. За преодоляването на проблема се грижат не само специалисти по соматична..

публикувано на 04.03.21 в 13:57

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими

Как по-малко пушачи може да означава по-малко наркозависими?  Това може да се разбере с инициативата “Спираме цигарите за “Розовата къща“. Доброволци, отказващи се временно от цигарите в полза на “Розовата къща“, единственото безплатно място в България, което помага на хората със зависимости да оцелеят. Юлия Георгиева от “Розовата къща“..

публикувано на 04.03.21 в 12:29