Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Пламен Манасиев: Театърът е вторият ми дом

Пламен Манасиев
Снимка: Георги Бангиев

Над 60 или 70 са ролите, които за близо 27 години актьорът Пламен Манасиев е изиграл на професионална сцена. От началото на своя актьорски път той е в Театър „София”. В момента можете да го видите в спектаклите: „Парижката света Богородица”, „Нощта на 16-ти януари”, „Покана за вечеря”, „Олд Сейбрук” в постановката „Две американски комедии”, „Роня, дъщерята на разбойника” и др. В киното е участвал в много чуждестранни продукции, както и в български филми. Гледали сте го и в телевизионните сериали „Стъклен дом” и „Под прикритие”. В момента снима филма „Бензин” с режисьори Асен Блатечки и Катерина Горанова и толкова е натоварен, че би искал денонощието да е от 36 часа.

За Пламен Манасиев и киното, и театърът имат важно значение за развитието на един актьор. Камерата не понася лъжата, както и сцената. Ако си почтен в театъра към ролята, към колегите и публиката – магията се случва и има празник.

Като малък Пламен Манасиев е искал да стане археолог. В гимназията, обаче, гледа спектакъла „Вие ли сте обитателите на Земята” на детската театрална трупа на Димитър Еленков и се „запалва” по театъра. Така попада в театралната школа на Емил Марков и Аглика Бояджиева и „бръмбърът” на театъра влиза в кръвта му. Или по-скоро „вирусът на театъра”.

От своите преподаватели още в Бургас (това е родният му град) и от проф. Николай Люцканов (неговият учител във ВИТИЗ сега НАТФИЗ) той научава най-важните неща за театъра и актьорската професия. В израстването му като творец особено място заемат Маргарита Младенова, Здравко Митков, както и всички останали режисьори и актьори, с които е работил. Важното е да научиш или да вземеш от всекиго по нещо, но след това да можеш и ти да дадеш и на колеги, и на публика, казва Манасиев.

Пламен Манасиев подхожда към всяка роля индивидуално. За него най-важен е смисълът, които искаш да предадеш с този образ. Той винаги защитава своите герои, независимо какви са те, защото човек не се ражда престъпник или ангел. Всичко се определя по-късно в самия живот. Една от любимите му реплики от неговите роли е „Аз обичам умните хора” от пиесата „Развратникът” на Ерик-Еманюел Шмит. За Пламен, треската преди спектакъла (особено на премиерата и първите представления) все още продължава да я има. Тогава кръвното е 160/120, пулсът е „до небето”, а адреналинът не може да спадне 3 часа след представлението.

Извън театъра той е всеотдаен, с невероятно чувство за хумор, фин и деликатен, добър приятел, на когото винаги може да се разчита и е един усмихнат човек, както го определят колегите и приятелите му. Всички те споделиха, че го обичат...

В студиото на "Нощен Хоризонт", Пламен сподели, че би искал да се прероди в птица, защото силно желае да лети. А ако има възможност да притежава някаква природна дарба, би избрал да е лечител, за да лекува всички хора по света от всички възможни болести.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14