Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Една несъстояла се история: планът на Уилям Донован за излизане на България от Тристранния пакт

БНР Новини
Лъчезар Тошев, д-р Михаил Груев и Митко Новков в студиото на предаването (отляво надясно)
Снимка: Емил Николов

Покойният проф. Пламен Цветков, който неведнъж е гостувал в предаването „Премълчаната история”, определяше така голямата грашка на българските политици и на цар Борис III по време на Втората световна война: „За разлика от Финландия, която знаеше, че трябва да се поддържат добри отношения със Съединените щати, дори за сметка на отношенията със Съветска Русия, България подъдржаше добри отношения с Москва, но пък за сметка на това обяви война на САЩ и Великобритания”. Историческата грешка доведе до поглъщането на България в орбитата на СССР, който – въпреки обявения неутралитет в началото на септември, обяви война на страна на 8 септември 1944 г., след което на власт дойдоха представителите на Отечествения фронт начело с Комунистическата партия.

СнимкаМалцина обаче знаят, че в края на своето царуване цар Борис III е сондирал с американски представители възможността за излизане на България от Тристранния пакт – план, разработен от американския полковник Уилям Донован със знанието на държавния секретар Джон Фостър Дълес, благодарение на дипломатическите контакти на неговия брат Алън Дълес. Планът е предвиждал няколко по-малки страни, съюзници на Хитлер, да излязат от коалицията и да оформят един неутрален блок, който – ако трябва, дори да се противопостави на политиката на Берлин. Освен България, Донован предвиждал в тази група държави да се включат също Унгария и Румъния. След усилени дипломатически совалки, придвижили намерението до степен да се обсъжда във Вашингтон от военното командване, планът се осуетява със смъртта на българския цар. За всички тези скрити ходове разказва сборникът документи, публикуван на английски език: „Allied deliberations on Bulgaria World War II”, със съставителството на американския учен Alfred M. Beck и от българска страна Лъчезар Тошев. Едновременно с това ще разговаряме и за поредния том документи, издавани от Държавна агенция „Архиви” (ДАА), отнасящи за годините 1944-1947, свързани с несъстоялото се излизане на България от Оста.
Гости на предаването „Премълчаната история” бяха Лъчезар Тошев и д-р Михаил Груев, директор на Държавна агенция „Архиви“.
Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пандемията възобнови „черните сватби“ в Израел

Чума, холера, испански грип, Covid-19. Пандемиите са неизбежен спътник на човечеството. Колкото и да не е била развита медицината в миналото, практиката и животът наложили свои правила, за да се спре разпространението на заразата. Спомнете си за „Декамерон“ на Бокачо – аристократите се изолират и за да се развличат си разказват еротични истории...

публикувано на 24.02.21 в 11:23

Паралелните светове на двуезичието

Повод за разговорите е Международният ден на майчиния език. Гледната точка – за значителна част от българските граждани българският език не е майчин, което е проблем не само за самите тях, а и за всички нас, живеещи, работещи, отглеждащи децата си в държавата България. „Официалните“ просветни органи реагират плахо и недостатъчно адекватно на този..

публикувано на 23.02.21 в 17:31

Еврика! Успешни българи: д-р Елена Кръчмарова

“Ако не си любопитен, никога няма да ти е интересно да научаваш нови неща“ – това е твърдото мнение на гл. асистент д-р Елена Кръчмарова. Нейната работа в Института по молекулярна биология „Академик Румен Цанев“ при БАН е изпълнена с предизвикателства, търсения и огромно научно любопитство.  Д-р Кръчмарова е с доказано име на задълбочен изследовател с..

публикувано на 22.02.21 в 17:00
Президентът Румен Радев връчва на Атанасия Стоянова ордена „Св. Кирил и Методий“ първа степен

Татяна Стоянова – българката от Молдова, наградена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен

Коя е Атанасия (известна като Татяна) Стоянова. Повечето от нас чуха името ѝ за първи път покрай награждаването. За сънародниците ни в Молдова обаче, за българските учители, работили в тамошните училища, за хората, ангажирани с каузата на българите в Бесарабия и Таврия, Татяна Стоянова е вдъхновение и пример. Тъкмо от тях идва и предложението за..

публикувано на 22.02.21 в 12:25

Призрачни рицари церят чумави в Малта

Малта! Името на това парче скала винаги ме е изпълвало с мечтания за рицарите-тамплиери и хоспиталиери, битки и турнири, интриги и политически козни. А покрай „Малтийският сокол“ на Дашиъл Хамет – и на криминални загадки. Затова, когато круизният кораб акостира в Ла Валета се втурнах като изоглавена крава към всички забележителности. Ако ви се случи да..

публикувано на 20.02.21 в 12:05