Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Пейчев отблизо

БНР Новини
По повод 100-годишнината от рождението на поета Иван Пейчев в Дома на киното се състоя специална прожекция на филма „Поетът Иван Пейчев. Един невероятен гладиатор”, продукция на дирекция „Информация“ на Българската национална телевизия за рубриката „В кадър“, с продуцент – Петя Тетевенска. Режисьор на филма е Александър Донев, когото познаваме като кинокритик и продуцент на филми, сценарият е на Марияна Фъркова, която е автор на книги.
Иван Пейчев се превръща в легенда не само с поезията си, но и заради непримиримостта си към конформизма, посредствеността и обезценяването на идеите. Филмът за първи път показва документи от досието на поета в Държавна сигурност. От тях се разкрива една от главните закономерности на литературния живот по онова време, а именно: как известността на твореца, неговите изяви и признание всъщност не зависят от таланта и вложения труд.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.