Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иван Пейчев отблизо

БНР Новини
По повод 100-годишнината от рождението на поета Иван Пейчев в Дома на киното се състоя специална прожекция на филма „Поетът Иван Пейчев. Един невероятен гладиатор”, продукция на дирекция „Информация“ на Българската национална телевизия за рубриката „В кадър“, с продуцент – Петя Тетевенска. Режисьор на филма е Александър Донев, когото познаваме като кинокритик и продуцент на филми, сценарият е на Марияна Фъркова, която е автор на книги.
Иван Пейчев се превръща в легенда не само с поезията си, но и заради непримиримостта си към конформизма, посредствеността и обезценяването на идеите. Филмът за първи път показва документи от досието на поета в Държавна сигурност. От тях се разкрива една от главните закономерности на литературния живот по онова време, а именно: как известността на твореца, неговите изяви и признание всъщност не зависят от таланта и вложения труд.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Василев

Как да не попаднеш в капана на визуалните клишета

Как фотографията е интегрирана в другите изкуства, какво да направиш, за да не попаднеш в капана на визуалните клишета – това са част от темите в предаването "ФотоФабрика – факт и фикция" с Кирил Василев – награждаван поет и преподавател по история на модерната европейска култура в Софийския университет. Чуйте предаването от звуковия файл...

публикувано на 29.06.22 в 18:23

Теглото на душата и думите, които изчезват, а са на върха езика

"Млък" всъщност приканва за разговор. Това е призив да се обърнем към думите, които са на върха на езика, но липсата на отношение към тях понякога ги спира да заговорят. "Млък" е кантарът, който трябва да ни събуди от летаргията. Той измерва колко е точното тегло на човешката душа. И макар това да е относително, да е колкото невъзможно – толкова и..

публикувано на 29.06.22 в 12:05

"Тоталпроект" – непознатата архитектурна модерност

Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и историческия музей в Казанлък, детска градина "Лозичка" в софийския квартал "Лозенец", летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата "Тоталпроект" –..

публикувано на 29.06.22 в 09:20

Световен ден на малкия принц – за мъдростта и тъгата на аристократите на духа

На 29 юни от 2020 г. се отбелязва Световният ден на Малкия принц.  "Малкият принц" ("Le Petit Prince"), прекрасна книга за възрастни и деца , е повест от френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, публикувана за първи път през 1943 година в САЩ. Почитатели на Екзюпери от целия свят отдавна се опитват да наложат 29 юни за Световен ден на Малкия принц...

публикувано на 29.06.22 в 08:35

Мартина Пенева с отличие за най-добра актриса

Актрисата Мартина Пенева спечели втора награда за "Най-добра актриса" от международния театрален фестивал на монодрамата – "Моноакт" в Косово. Мартина получи своята награда за ролята си на Наталия в спектакъла "Аз победих" от Ярослава Пулинович, с режисьор Ана Батева, по музиката на Стефан Здравески. В програмата на фестивала бяха включени..

публикувано на 29.06.22 в 08:25