Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нас

| обновено на 21.07.23 в 12:57

От 4 януари 1971 година Втора програма на Българското национално радио носи името „Христо Ботев“. В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.), съществуващите дотогава програми „Знание“ и „Орфей“ на БНР, са преструктурирани и програма „Христо Ботев“ поема техните характеристики и функции. Така тя се развива и утвърждава като най-голямата и основна българска медия за култура, образование, класическа и други жанрове музика в радиоефира.
Вижте журналистите, които са били директори на програмата от създаването й до днес.

Мисия и визия на Програма „Христо Ботев“

Мисия: „Христо Ботев“ e културно-образователна, публицистична и музикална радиопрограма. Освен студийната продукция, която е уникална в радиосредата у нас, програмата продуцира български драматургични и литературни произведения, в рамките на „Запазена марка Радиотеатър“. Предава всички по-значими сценични прояви в областта на музикалната класика и фолклора у нас и в чужбина, а също знакови спектакли от българския и международен културен живот. 
Програмата излъчва редовно концертите на съставите на БНР.

Програма „Христо Ботев“ е дългогодишен организатор на национални и международни конкурси в областта на литературата, драматургията, забавната музика, фолклора, хумора, детското творчество, както и на хората в неравностойно положение.

В Деня на народните будители, 1 ноември, програма „Христо Ботев“ на БНР отбелязва своя празник, на който традиционно връчва годишните си награди „Златният будилник“.

Програма „Христо Ботев“ е съавтор на значими инициативи в столицата и страната, заедно с български и чужди институти в областта на образованието, музиката, икономиката, регионалното развитие и културата. Програмата е медиен партньор на стотици културни, образователни и музикални събития. Работи в тясно сътрудничество с други културни и образователни медии, сайтове и институции.

Слушателите на програма „Христо Ботев“ са хора, които се интересуват от музика, литература, театър, изкуство, наука, история, български език и всичко свързано с духовното развитие на България, Европа и света.
Те са заинтересувани да научат най-новото, актуалното, непреходното, чрез мненията, текстовете, разсъжденията и гледните точки на хора на изкуството и културата, учени, публицисти и експерти. Те споделят семейни ценности, културни и духовни традиции на поколения българи в миналото и бъдещето на България.

Нашата визия за развитие през следващото десетилетие е обвързана с желанието на слушателите да слушат и „четат“ своята програма, както в ефира, така и по дигитален път чрез интернет и други технологии. Новите предизвикателства изискват непрекъснато динамизиране и обновяване на процесите при създаване на радиопродукцията, високи критерии за качество, достоверност и задъбоченост при подготовката и представянето на радиопредаванията – основните ценности на Програма „Христо Ботев“.

Програма „Христо Ботев“ в 
Facebook и в YouTube


Редакции и екипи:







Редакция „Сутрешни предавания”



Екип „Нашият ден”

    

    

    

    

   

    

            

Редакция „Обедни предавания”




Екип „Артефир“



   

      

    

   


 Екип „Ефир Знание”

   

   

       

   



Редакция „Драматургични форми, вечерни и съботно-неделни предавания”



Екип „Детското.БНР и Аларма“

   

  

  

   

      


Екип „Съботно-неделни предавания“

  

              


Екип „Драматургични форми”


   

   

 


Екип „Хумор и сатира”



  

           




Редакция „Музика”


Екип „Класика”



    

   

   

   

         


Екип „Фолклор”

   

  


      

Екип „Забавна музика”