Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Есперанса и нейната улица Манго

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Част от корицата на книгата
Най-известната книга на родената през 1954 г. в Чикаго Сандра Сиснерос е „Къщата на улица Манго“, която тя издава през 1984 г. Оттогава тя е завоювала място не само в сърцата на читателите, но и се изучава във всички степени на образователната система в Щатите. Книгата е преведена на над 20 езика. Отличена е с American Book Award. В нея Сиснерос разказва за живота на мексиканското момиче Есперанса и нейния свят, определен още с раждането й, съседите, близките, приятелите, които са също като нея, обречени на мизерен живот. Какво се случва с подрастващото момиче, как тя съзрява, какъв път избира за себе си – това са въпроси, които вълнуват всеки на нейната възраст. Езикът, ритъмът, стилът, спецификата на пунктуацията на този роман от кратки глави се приближава до внушението на поезията. И това не е случайно – Сиснерос има издадени две стихосбирки. „Къщата на улица Манго“ се е превърнала в съвременна американска класика, а авторката й има множество престижни награди за творчеството си, сред които през изминалата година наградата на Американския ПЕН център. През септември Президентът Обама връчи на Сиснерос Националния медал за изкуство на Белия дом за принос в обогатяването на американския разказ.
Българският преводач на романа Стефан Русинов е написал и послеслов към него, за да разкаже не само за своята отдавнашна първа среща с книгата на американската писателка от мексикански произход Сандра Сиснерос, но и да сподели детайли за работата си върху превода и спецификите на нейната проза, както и да положи романа в световния литературен контекст.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обединени в различията си или разединени в интересите си

Първо се подава едната ръка, след нея и другата. Тялото стои твърдо на повърхността, независимо каква е тя, готово да преодолее всичко. Ръцете вече са опънати като струни и чакат. Чакат другото тяло да се отпусне в тях. Човекът в тялото е чел Хемингуей, знае, че най-добрият начин да разбере дали може да има доверие на някого, е да му се довери. Или..

публикувано на 18.05.22 в 09:05

18 май – Международен ден на музеите

На 18 май се отбелязва Международният  ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повишат информираността и ролята на музеите в обществото . Решението на 18 май да се отбелязва Деня на музеите е взето през 1977 г. в Москва на ХІ генерална конференция на Международния съвет на музеите, а година по-късно вече..

публикувано на 18.05.22 в 08:48
Веско Ешкенази (вляво), Вероника Тодорова и Георги Милтиядов

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова отново ще очароват българската публика

След като миналата година виртуозите Веско Ешкенази – цигулка, и Вероника Тодорова – акордеон, буквално взривиха интернет пространството още с първото си съвместно изпълнение на "Либер танго" от Пиацола на репетиция за юбилейното турне на големия цигулар "Веско Ешкенази на 50", заснето спонтанно в любителско видео, двамата изпълнители със световни..

публикувано на 17.05.22 в 18:05

50 чудеса на света, събрани в "Антология на миражите"

Прочути забележителности описват в пътеписите си български журналисти и пътешественици, чиито впечатления и автентични цветни снимки са събрани в съвсем новата "Антология на миражите". Тя тепърва ще бъде представена у нас и по света – доверяват издателите. В наши гидове се превъплъщават авторите, добре познати от телевизионния и радиоефир,..

публикувано на 17.05.22 в 15:45

Културата на бързи обороти – 9-15 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 15 май. До 19 май ще продължи 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", тази година под надслов „Танцувай, за да те танцуват, движи се, за..

публикувано на 17.05.22 в 14:45