Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премълчаната история на Александър I Батенберг

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Гробницата на княз Александър I Батенберг в столицата, в близост до Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Снимка: БГНЕС

На 5 април 2017 година се навършиха 160 години от рождението на княз Александър Батенберг, наречен Съединител. Тази годишнина бе напълно премълчана от днешните ни медии дума за български държавник, който е пожертвал трон и династия за бъдещето на Съединена България. Защото се знае, че ние, българите получихме освобождение, но не получихме Свобода! Това историческо обобщение принадлежи на Ваклуш Толев, който включва Александър I в Националното светилище на 13 поименни безсмъртни българи. Защото Александър Батенберг ни остави един символ – Сливница. Остави и личното си смирение „Мене може да забравите, но Сливница – никога!“ И поиска тук да бъде гробът му, за да намерят приют неговата тленност и неговият дух на българска земя.

Княз Батенберг.                Снимка: bg.wikipedia.org/Dimitar KarastoyanovДали обаче, ние, българите, имаме историческо съзнание и памет да пазим великите си личности да не умират? Имаме зари на наградените с достойнство, гори огънят на падналите в жертва за България незнайни воини, където всички със смирение правим коленопреклонение. Но нямаме Храм на безсмъртните българи! И трябва да го изградим – най-напред в сърцата си, които след това винаги намират воля да дадат на ръцете право да зидат… Словото на мъдреца Ваклуш Толев, богослов и общественик, учител по нравственост, духовност и родолюбие, изречени преди десетилетие, продължават да ни напомнят, че в общата ни национална душа няма ни зид, ни градеж, ни идея за олтар… Добре, че безсмъртието на величавите същности не зависи от паметта на плебеите, а само от Бог и Божиите му чеда с кристали в зениците…

Годишнината от рождението на Княз Батенберг е само повод да се присетим за премълчаните факти от свободната история на България. Защото свободни личности и днес живеят в България и за тях бъдещето на националната ни съдба е не по-малко важна от участта на родната им майка.

Гости в студиото: акад. проф. Григор Велев, режисьорът Степан Поляков, който подготвя пълнометражен филм за Третото българско царство, както и докторът по социология Тошо Пейков, автор на изложбата „Съ нами Богъ – България в блясък“ посветена на светлия Княз Александър I. По телефона в разговора се включи и доц д-р Лизбет Любенова.

Преди 160 години във Верона се ражда Александър – Първият Княз на Третото Българско Царство. На 3 април в читалището на града-герой Сливница беше открита изложба, посветена на Княза. Присъстваха гости от Фондацията Heiligenberg-Jugenheim – Дармщадт. Госпожа Ванеса Новак – уредничката на замъка-музей, където се пази паметта на Княз Александър изнесе специална беседа, посветена на Княза. Кметът на общината г-н Васко Стоилков сподели идеята да бъде издигнат внушителен паметник на Сливнишкия герой Александър I. А автора на изложбата д-р Пеков предложи в центъра на София да има конен паметник на Княза-Обединител на Княжество България с Източна Румелия.
                             Из „Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи“, списание "Нур", бр. 0/2000 г.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Будният габровски дух в Националния музей на образованието

Ако и днес габровци удивляват с находчивост и размах в общополезните и повдигащи духа дейности, то не е случайно. Това е град с традиции в предприемачеството, образованието и културата. Тъкмо в Габрово през 1835 г. с дарения на родолюбивите и заможни габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други, е открито първото българско светско..

публикувано на 21.06.21 в 09:45

Рада Якова за присаждането на един художник в Нидерландия

Художникът, илюстратор и графичен дизайнер Рада Якова откри в София изложба, наречена „Витамин Д“. Показателно име, като се има предвид, че местожителството ѝ от 9 години е Хага в Нидерландия. Преди това е направила магистратура по изобразителни изкуства и реклама от Виена . Произведенията на Рада, често интерпретиращи женската идентичност, са..

публикувано на 21.06.21 в 08:15

Градчето, където е сниман любимият сериал „Синьо лято“ – Нерха

Бойка Велинова, която от години живее в Андалусия и използва Испания като базов лагер за пътуванията си по света, разказва как Испания се подготвя за завръщането на туристите – с почистени плажове, обновени менюта в ресторантите, ремонтирани хотели и широки усмивки. При телефонния ни разговор Бойка така сочно и картинно описа тамошните красоти! Тя..

публикувано на 20.06.21 в 08:20
Портрет на Петър Велики от Пол Деларош

Енциклопедия бюрократика. Епизод 3: Реформирани до изтощение

„Ако трябва да промените армията, вероятно трябва да въведете нови практически знания, новите практически знания са свързани с нови научни знания, новите научни знания   са свързани с нова, поне минимална образователна система, новата образователна система е свързана с нови хора - тези нови хора вероятно ще бъдат западноевропейци и това поставя..

публикувано на 19.06.21 в 09:15

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в стремежа си да се избавим от човешката участ, няма да се превърнем в нещо друго? Стоян Ставру и..

публикувано на 18.06.21 в 11:32