Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилей на художника Николай Тотев

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ето какво пише за него изкуствоведката Ани Венкова: В опит да определим стила на Николай Тотев можем да открием елементи на експресионизъм в стилистиката, наивизъм в рисунъка, символизъм в образността, фовизъм в колорита, дори сюрреализъм. Изкуствоведи определят живописното му творчество като принадлежащо към Арт Брут. Но всички опити за приобщаване творчеството на Николай Тотев към художествено движение или културен социум изглеждат безсмислени и остават неуспешни.
Най-характерното за живописта на Тотев е субективният му поглед върху заобикалящата реалност, пречупена през вътрешната емоция, приела формата на един собствен изобразителен език, който според мен остава без аналог в българското изобразително изкуство.












Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28