Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Юбилей на художника Николай Тотев

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ето какво пише за него изкуствоведката Ани Венкова: В опит да определим стила на Николай Тотев можем да открием елементи на експресионизъм в стилистиката, наивизъм в рисунъка, символизъм в образността, фовизъм в колорита, дори сюрреализъм. Изкуствоведи определят живописното му творчество като принадлежащо към Арт Брут. Но всички опити за приобщаване творчеството на Николай Тотев към художествено движение или културен социум изглеждат безсмислени и остават неуспешни.
Най-характерното за живописта на Тотев е субективният му поглед върху заобикалящата реалност, пречупена през вътрешната емоция, приела формата на един собствен изобразителен език, който според мен остава без аналог в българското изобразително изкуство.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работилница във времето с предизвикателство към деца и възрастни

През тази година ателие „Пластелин”, съвместно с „Аристократи” реализира нов творчески проект с провокативното и интригуващо заглавие „Аз рисувам като”. В поредица от творчески ателиета за деца и възрастни, съавторите на проекта, актрисите Ренета Иванова и Биляна Георгиева, ще реализират своята идея: под формата на „забавление с цветовете” и „игра на..

публикувано на 17.01.22 в 16:58

Културата на бързи обороти – 10-16 януари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 януари. До края на февруари в столичната галерия "Васка Емануилова" може да бъде разгледана изложбата „Мильо Балтов. Романтичният образ.“. Експозицията е по повод сто и..

публикувано на 17.01.22 в 16:06
„Анастас Дудулов и неговото време. 130 години от рождението на скулптора“, СГХГ

Изложби с история

Колко история се съдържа в една изложба – въпрос, донякъде реторичен по повод три изложби в София. Историята на авторите им, историята на общуването им, историята на изкуството им, историята в контекста на създаването му, историята на изкуството в думи и образи… И всичките тези истории, представени в сегашната ни съвременност. Изложбите са..

публикувано на 17.01.22 в 15:32

За независимата артсцена през очите на един американец в България

Нейтън Купър, американец и актьор живеещ в България, който, заедно със съпругата си създава независима театрална компания, озаглавена Паник бутон театър , представя техните нови инициативи, както и най-новия филмов проект с негово участие. В предаването „Аларма“ бе представен Нейтън, като един от многото чужденци, част от кампанията „Мигранти с..

публикувано на 17.01.22 в 14:57
Михаил Михайлов

Проектът "Ето къде си" представя България на Венецианското биенале

Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов ще представи България на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 г. Събитието ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 (предварително откриване на 20 – 22 април). Това е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан още през 1895 година и се..

обновено на 17.01.22 в 14:20
Подкасти от БНР