Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историкът, множественото минало и въпросите на най-новата българска история от втората половина на ХХ век

БНР Новини
Снимка: Кирчо Стоичков

Ще затворим ли веднъж завинаги книгата на миналото? Как да съвместим микроисторията на индивидите с макроисторията на обществените процеси? Какви са точно формите на нормалност, изживявани и имитирани в един социум извън нормалността, какъвто е комунизмът? Как стават малките промени, инцидентите, водещи до големите промени? До каква степен малките разкази биха могли да имат обяснителна роля относно комунистическия режим от последните две десетилетия на неговото съществуване? Кога настъпва кризата в природата на тоталитарната система? Как съвместява социалистическият човек, лишен от всякакви илюзии относно социализма, необходимостта да живее тъкмо в пространството на социалистическата илюзия? Как успяваха хората тогава да критикуват реалността на реалния социализъм с аргументите на социалистическата утопия? Откъде идва понякога положително-носталгичното отношение спрямо практиките на тоталитарната държава, срещано в годините след нейното разпадане? И тъй нататък, и тъй нататък – книгата на проф. Ивайло Знеполски „Историкът и множественото минало“ поставя тези въпроси и се опитва да им отговаря, защото тъкмо методологическите празноти в изучаването и изследването на близкото минало се явяват понякога препъни камък за успешното им разбиране.
Проф. Георги Каприев, Митко Новков и проф. Ивайло Знеполски (отляво надясно) в студиото. Снимка: Кирчо Стоичков.
На тази важна тема бе посветен поредният брой на предаването „Премълчаната история“, в което ви срещнахме със самия проф. Ивайло Знеполски, както и с доц. Георги Лозанов и проф. Георги Каприев – също водещи мислители в територията на опознаването на тоталитаристкото общество, което живяхме.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Латински смутители в Константинопол

За Православната и Католическата църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 08:35
Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева

На училище в Швейцария

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици. В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно..

публикувано на 26.11.20 в 19:51

SOS Детски селища България за правата на децата

В края на миналата седмица се навършиха 31 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Една от най-големите международни организации, която се грижи за защита на правата на децата в България, е SOS Детски селища . Как Организацията гарантира спазването на правата на децата; как самите деца научават за правата си и как участват в..

публикувано на 26.11.20 в 08:25

Питайте преводачите или професия медицински преводач

Медицинският превод е област, с която се запознаваме в тежки и критични за нас или близките ни ситуации. Иначе тя е жизнено необходима при обмена на знания и опит в медицинската общност.  С какво се сблъсква медицинският преводач в работата си, как се научава да поема огромната отговорност да намери най-точното и недвусмислено съответствие на..

обновено на 25.11.20 в 12:11

Допълнителната и алтернативна комуникация – светът и ние

Немислимо е днес да си представим развитието на която и да е област от живота ни без новите технологии. Как те променят живота на хората с увреждания и проблеми в комуникацията; какви възможности за себеизразяване им предоставят; достъпни ли са за нуждаещите се от тях и в България. За всичко това разговаряхме в предаването от 23 ноември . Наш..

публикувано на 25.11.20 в 08:35