Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на Ерминиите

БНР Новини

Какво е това Ерминия? Каква е тяхната история? В какво се състои тайнството, познато само на зографите, посветени на своя свят занаят? Малцина сънародници знаят, че съществуват няколко оригинални български наръчника по църковно изкуство, наречени ерминии. До нас са стигнали заветните уроци на неколцина български майстори на стенописите и иконографията, това са Ерминията на Захарий Петрович от Самоков (в две части от 1834 и 1838 г.), Ерминията от 1835-1839 г. на Дичо Зограф, или Дичо Кръстевич (1810-1872) от с. Тресонче, днешна Македония, считана за оригинално произведение. И още: Иконографски наръчник, Ерминията известна благодарение на Върбан Коларов, който я адаптира на говорим български език през 1863 г.
В предаването „Премълчаната история бяха чути отговорите на следните въпроси: Как устно предаваната от майстор на ученик традиция на зографисване е стигнала до нас в писано слово? Кой стенопис е гледал свети цар Борис Покръстител, докато е обмислял историческото си решение да покръсти себе си и народа си в православната вяра? Как се създава свещен образ според Ерминията и какви багрила са използвали зографите, изписали едни от най-красивите църкви през Българското възраждане?
Това са само част от питанията, на които ще откриете отговора, ако чуете предаването в звуковия файл. В него главно действащо лице беше Марияна Шабаркова, която е издател, пътешественик и изследовател. Тя е съавтор на „Мистерията на българските стенописи“, първа и втора част с подзаглавия „Да докоснеш Бога“ и „Свещената история и историята“, автор е на книгите „Етиопия или отвъд познатото християнство“, както и на изданието „Повече от 100 забележителни манастира в България“. Превела е няколко исторически монографии от френски на български език, сред които „История на катарите“ от Мишел Рокбер, както и от български на френски сред които „Българите и французите. Но най-важното в случая е, че Марияна Шабаркова е издател на споменатите три ерминии: на Дичо Зограф, на Захарий Петрович и на Върбан Коларов.
Вторият събеседник в студиото беше гл. ас. д-р Владимир Димитров. Той е завършил изкуствознание в Нов български университет, а днес преподава „Изкуство на Италианския ренесанс“; „Българско възрожденско изкуство“; „Българска възрожденска култура“, „Иконография и опазване на културното наследство“. Научните му интереси са в областта на Българското възрожденско изкуство, иконографията, поклонничество, културен и религиозен туризъм, както и опазване на културно-историческото наследство. Автор е на монографията „Зографската фамилия Минови и тяхното стенописно наследство“.
В разговора взеха участие и: Албена Раленкова, автор на предговора към „Ерминията на Захарий Петрович“, проф. д-р Боян Добрев, ръководител катедра „Стенопис“ в Националната художествена академия, доц. Миглена Прашкова, ръководител катедра във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и бъдещият доктор на историческите науки Румен Манов, който освен колекционер е и дарител номер едно на Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Маева е Европейски шампион по бадминтон в категория 50-59 години!

Какви са възможностите за спортна изява на трансплантирани хора

В Лисабон бяха открити Европейските игри за трансплантирани и диализирани. Спортистите се състезават в различни видове спорт – лека атлетика, тенис, тенис на маса, бадминтон, плуване... над 10 вида спорт. За първи път България участва със свой отбор.  Това е празнуване на самия живот, който може да продължи в различна форма, въпреки невероятно..

обновено на 22.07.24 в 18:28

Еврика! Успешни българи: кап. Костадин Недев

Той е военен пилот, носител на наградата "Най-добър млад мениджър" на фондация "Еврика". Получава я като основател на образователен стартъп и платформа за технологично обучение "Млад изобретател". Израснал е в семейство на двама инженери – университетски прeподаватели, и тази среда още в ранна детска възраст е създала у него интерес към технологиите...

публикувано на 22.07.24 в 17:20

© WWF
Надживели динозаврите, днес есетрите са на ръба на изчезването.

Да спасим дивите есетри в Дунав

Есетрите са древни риби, които са се появили на Земята още преди 200 милиона години. Броят на диви есетри в последните години драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на големите реки, които са естественото им местообитание. Есетровите риби са най-застрашеното семейство..

публикувано на 22.07.24 в 08:10

В Армения посрещат Мисис Европа като коронована особа

Пловдивчанката Манита Вартан гостува в "Покана за пътуване" броени дни след като спечели за България короната на Мисис Европа през ноември миналата година. Тогава тя разкри интересни подробности за конкурса, който се проведе в Истанбул, за отношенията между 35-те претендентки, за благотворителните инициативи. В интервюто Манита спомена, че макар..

публикувано на 19.07.24 в 17:50
Росена Добрева и Цвета Николова

Росена Добрева: Добрите и смели хора не бива да бъдат забравяни

Тя е 16 годишно момиче и наесен ще бъде в 10 клас. Родена е и живее в гр. Стралджа – градче близо до Ямбол. Като повечето млади хора, родени в малък град, тя е притеснителна и с неоснователно ниско самочувствие, което, надявам се, скоро ще преодолее. Обича да пише и се интересува от съвременна българска литература. На тазгодишния – 11 пореден,..

публикувано на 19.07.24 в 10:38