Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Другите роми

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Димитър Димитров и Цвета Николова в студиото на предаването.
Снимка: Емил Николов

Колкото и ефимистично и политически коректно да се изказват политиците и политолозите, здравият разум говори, че етническият мир беше поставен на сериозно изпитание в Асеновград, пък и не само. Различните случаи дадоха повод всички роми отново да бъдат поставени под един знаменател и за тях да се заговори като за малцинство, което не желае да се образова, да работи и което не зачита други закони, освен своите.
С една дума медиите за пореден път платиха данък ва стереотипното мислене и предразсъдъците. Затова на 10 юли, в името на обективността, в „Познати и непознати“ говорихме за другите роми. За тези, които са завършили висше образование и са се реализирали като специалисти. С Димитър Димитров – програмен директор в „Отворено общество“, разговаряхме и затова връщат ли се образованите роми в общността, за да покажат с личния си пример на подрастващите младежи и техните родители, че по-добрият живот е възможен, ако положиш достатъчно лични усилия. Повече подробности чуйте в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52

„Горичка в количка“ продължава с „Приказки за гората“

Идеята за пътуващ екип от горски педагози „зрее“ няколко години, докато се реализира като образователната кампания „Гората и климатичните промени“. Партньори в начинанието са сдружение „Горичка“, Съюзът на лесовъдите в България и Изпълнителната агенция по горите. „Горичка в количка“ е пъстро климатично фургонче, оборудвано с инструменти, материали и..

публикувано на 19.10.21 в 08:15

65-годишни българи изкачиха Килиманджаро

Албена и Павел Благеви изкачиха Килиманджаро навръх Голяма Богородица, а после бродиха из резервата Серенгети в Танзания. На онези, които ще си кажат – e, млади хора, какво им пречи, ще издам, че и двамата са на 65. Вегани при това. Но да ви ги представя. Те са инженер-химици, а Албена дори е кандидат на науките. След 28-годишна успешна кариера в..

публикувано на 18.10.21 в 14:05