Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуален музей на хоровото изкуство – минало, настояще и бъдеще

Даниел Иванов, диригент на хора в НГДЕК
Снимка: лиен архив

Асоциацията за думата музей е различна за всяко поколение интелектуално ангажирани хора. За някои е нещо твърде сериозно, за други необходимо, а за трети е прозорец към отминали времена или към съвременни иновации.
Този музей, обаче е нещо съвсем различно, най-вече заради материята,  която представя, а именно хоровото изкуство. България има своята утвърдена школа в това отношение. Редица хорови и камерни формации  - професионални и самодейни ежегодно напомнят за високото вокално изкуство, развиващо се в пределите на малката ни, но пълна с талантливи творци и изпълнители родина.
Идеята на хората, подели инициативата за създаване на Музей на хоровото изкуство, е основно да напомнят за това на любителите на този жанр и да запазят историята му за поколенията.
Идеолозите тук са млади хора, отдадени на българската традиционна музика в нейните основни направления – старинната църковна музика, автентичния и обработен фолклор. Това са настоящи възпитаници и хористи в Националната гимназия за древни езици и култури заедно с техния диригент и преподавател – Даниел Иванов, някогашен възпитаник на училището.

Проектът за музей на българското хорово изкуство стартира с пространство в интернет.

Настоящата страница е нашето виртуално пространство, в което да ви запознаем с инициативата ни за създаване на музей на българското хорово изкуство. Като участници в такава творческа дейност оценяваме необходимостта и стойността на хоровото изкуство за миналото, настоящето и бъдещето на страната. Мотивирани сме да съберем, опишем и представим историята на различни хорови състави, ансамбли и вокални формации в България, които имат своя принос в развитието и съхранението на тази певческа традиция. Приоритет за работата на нашия екип ще бъдат и състави, които вече не съществуват на сцената и в творческа среда, но историята им все още се пази в паметта на диригенти и изпълнители. Така събрахме, подредихме и представяме историята на нашия хор с вдъхновение и надежда, че инициативата ни ще бъде подкрепена с още много истории, снимки, записи и на вашите ансамбли и хорови състави!


Това е обръщението на екипа от ентусиасти към хората във Facebook, а какво споделиха диригентът Даниел Иванов и певците Румен Георгиев и Андреа Исаева при гостуването си в предаването „Жива вода“ можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Луис Армстронг, слънчевият законодател на джаза

На 6 юли се навършват 49 години от смъртта на Луис Армстронг, може би най-известният джаз музикант на всички времена. Като повечето големи легенди и Армстронг е засенчен от собствения си успех. Публиката го свързва най-вече с песента What a Wonderful World , която се е превърнала в нещо като химн на човеколюбието и надеждата. Също толкова прочути са и..

публикувано на 06.07.20 в 10:28
Карлос Клайбер

Карлос Клайбер – обвиняваха го за капризите му, обожаваха го, когато бе на пулта…

На трети юли музикалният свят отбеляза 90-годишнината на един от най-харизматичните и същевременно загадъчни диригенти на ХХ век. Карлос Клайбер си отиде от този свят през 2004. Точно десет дни след 74-ия си рожден ден. И макар маестрото от години да не се бе появявал на пулта, екзалтираните му почитатели таяха надежда чудото да се случи през лятото на..

публикувано на 03.07.20 в 12:59

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2020 година

1 юли Свирят Албрехт Майер (обой) и Себастиан Кнауер (пиано 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Соната за цигулка в ми минор, номерация по Кьохел 304. Аранжимент за обой – Албрехт Майер. 3.11 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла бемол мажор, D 935. Изпълнява Себастиан Кнауер. 3.18 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла..

публикувано на 30.06.20 в 17:23
Фиоренца Косото

Фиоренца Косото във „Фаворитката“ на Доницети

В края на април прочутото мецосопрано отпразнува 85-ия си рожден ден. А ролята на Леонора от „Фаворитката“ на Доницети изстреля Косото в звездна орбита още в началото на 60-те години. Датата е 5 януари 1962 година – Джулиета Симионато трябва да участва в спектакъл на Миланската скала, очакван с голям интерес. Внезапно се разболява и е време Фиоренца..

публикувано на 27.06.20 в 09:10

Летни спектакли в Русе

След внезапното спиране на концертите и спектаклите Русенската опера предлага няколко срещи за своята публика. Завръщането е на 26 юни с избрани моменти от оперетата “Прилепът” на Щраус. Общо девет са събитията - оперета, детски спектакъл, камерен концерт посветен на Бетовен, гала концерт и оперен спектакъл на открито. В звуковия файл чуйте какво..

публикувано на 26.06.20 в 10:10