Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 7 октомври: ГДР

Част от Берлинската стена
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Думата на деня е ГДР, поводът – на 7 октомври 1949 година се ражда едната от двете Германии, които светът познаваше по време на Студената война. Източната.
Културата в държавата възникнала в Съветската окупационна зона и буквално „произведена“ от прясно сформираната Германска единна социалистическа партия (ГЕСП), естествено е силно повлияна от комунистическия идеал. Каквото и да означава това. Водещият й художествен принцип – социалистическият реализъм, е малко по-лесно определим. Най-общо казано става въпрос за похвално изобразяване (тоест възхвала) на комунистическите ценности като освобождаването на пролетариата чрез средствата на реалистичната образност.
• Гост в студиото е басистът на група „ЛаТекст“ Иван С. Вълев, поводът обаче е литературен, а не музикален – премиерата на дебютната му поетична книга „Завой“.
• Сред събитията от 7 октомври в „Бележки върху календара“ са: основаването на Университета на Упсала и бягството на френски премиер с балон с нагорещен въздух. А също рожденици, сред които Йо-Йо Ма и стихове. От Брехт.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животът в рисунки

Норвежката художничка Лиса Айсату илюстрира съботната притурка на вестник „Дагбладе“ и част от рисунките в „Цветовете на живота“ са оттам. В книгата има, по признанието на самата художничка, подбор на познати и нови любими нейни графики и илюстрации. Докато преглежда работата си от последните години, тя осъзнава, че в рисунките се съдържа целият живот..

публикувано на 03.12.21 в 17:05

Национален дворец на културата

“Другото белканто“ – рецитал по желание на публиката

Новогодишният музикален фестивал е събитие, което мнозина меломани очакват с нетърпение. Откриването е на 15 декември, а закриването по традиция на 1 януари с Празничния Новогодишен концерт от 18.30 часа в Зала 1 на НДК. Също така на 15 декември в Зала 9 на НДК от 19.00 часа е вокалният рецитал “Другото белканто“ на Мила Михова – сопран и..

публикувано на 03.12.21 в 12:50

Втори том на „Теория на литературата. Новият век“

Екипът от авторитетни имена – Евгения Панчева, Амелия Личева и Миряна Янакиева – са създали продължение в духа на първия си том „От Платон до постмодернизма“ (2005). Във встъпителните си думи те го наричат „своеобразен учебник“ по теория на литературата. Защо своеобразен? Защото в него се очертават посоките, в които литературознанието се развива в края..

публикувано на 03.12.21 в 12:33

130 години Васил Гендов – мемоари и изложба отбелязват годишнината

Театърът е първата любов на Васил Гендов, който остава в историята ни като автор на първия български филм „Българан е галант“. „Още съвсем малък – 12-13-годишен, той за първи път стъпва на професионална сцена като актьор в „Сълза и смях“. Заради театралните представления дори е изключен от гимназията“ – разказва за него доц. Александър Донев...

публикувано на 03.12.21 в 08:35

Димитър Воев днес

„Трийсет години след смъртта му неговото недостигнало зрелостта си бъдеще  е наше настояще “ – пише Доротея Монова в предговора си към книгата „Непрочетено“ на Димитър Воев.  Стихотворения, снимки, факсимилета от краткия му живот.  Групата „Нова генерация“, от която той беше част, има все още хиляди фенове, но се оказва, че поезията на Воев не е..

публикувано на 02.12.21 в 16:35
Подкасти от БНР