Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„История на корупцията в България” в два тома. Засега.

Христо Христов - един от авторите на „История на корупцията в България”.
Снимка: БГНЕС
За корупция, злоупотреба с власт и скандали ще говорим в следващите минути. Защото в  края на седмицата ще бъдат представени резултатите от втората част на журналистическото изследването „История на корупцията в България в годините на преход към демокрация 1989-2016”. Първият том от проучването обхващаше периода от 1989 до 1997 г., а вторият - от 1997 до 2005 г. Предстои да излезе и трети том.


Авторите, които стоят зад тези журналистически разследвания, са Едвин Сугарев, Христо Христов и Красен Николов. Каква е целта на това изследване - виновните да понесат отговорност, злоупотребите да се знаят или да се учим от грешките си, ще говорим с разследващия журналист Христо Христов. Ще стане дума не само за пагубното въздействие на корупционните практики, но и за това в колко тома ще се събере историята на корупцията в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности, които участват в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с рак на белия дроб, ще изнесат..

публикувано на 27.03.24 в 13:51

Медицинските услуги са поскъпнали

До 60/100 по-скъпи са прегледите без направление при специалисти, показва репортерска проверка, направена в кабинети на клиники, ДКЦ и болници. Поскъпнали са и лабораторните изследвания, както и доплащанията на различни консумативи при операции.  Цените за преглед при различни специалисти в лечебни заведения вече започват от 50-60 лв., а когато..

публикувано на 27.03.24 в 13:37