Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Будност в трудно време

БНР Новини
Биляна Панталеева, Неда Станимирова и Цвета Николова (отляво надясно).
Снимка: Кирчо Стоичков

Казват древните мъдреци, че „Само в мрака свети светлината и само преминалият през мрака става светлина”. Собствените ни недостатъци и житейските трудности са мрака, който трябва да преодолеем, ако искаме да се превърнем в Слънца. А това не е лесно. „Никога не е било лесно. Никога не се е поднасял на тепсия плодът на знанието, плодът на самочувствието. Ние можем да имаме високо самочувствие само ако извисим своята духовност. Даже най-голямото богатство не може да извиси един  човек, ако той е духовно беден”. Това каза в „Познати и непознати” миналия понеделник големият български поет Георги Константинов. А пък екипът ни обеща, че ще продължи темата Будност и бъдеще. Затова на 6 ноември говорихме за Будността в трудно време. В разговора участваха Неда Станимирова, носител на тазгодишната награда Златен будилник за сътрудничество на програма „Христо Ботев”; Биляна Панталеева от Инициатива „Бъдители”, чиято кауза е бизнеса в подкрепа  на образованието; Велимир Велев, режисьор на Невиждан театър и Латинка Дучева от Центъра за приобщаващо образование. Първа в разговора се включи Неда Станимирова, която разказа за причините, които са я накарали да спонсорира детския поетичен конкурс „Искри” на програма „Христо Ботев”. Чуйте звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Раковски – „образ невъзможен“

Точно преди 200 г. през 1821 лето, на 14 априлий, в Котел се ражда мъжката рожба Сава, по баща Стойков, по прадядо Попович. Това е историческа дата, защото е рожден ден на бъдещия Знаменосец на свободата. Преди това буйното българче – вече оформило се като безкомпромисен бунтар, подгонен от турските власти, променя името си на Георги Македон, а..

публикувано на 14.04.21 в 17:05

Клер Борели-Цанев – една французойка в България

Има ли щастие в България, къде впрочем се намира щастието, какво може да задържи един страстен пътешественик у нас, колко езици и култури може да побере в главата и сърцето си човек, така че винаги да има място за още някоя, откъде идва светлината, която прави видими хубавите страни на живота… За всичко това и още – за срещата на „външния“ човек с..

публикувано на 14.04.21 в 10:05

SOS Детски селища България с проект в „Global Giving“

От 10 години насам 2000 деца всяка година биват изоставяни в институции. Тази тенденция се засилва и става още по-тревожна на фона на Covid пандемията и кризата, в която изпада дребният семеен бизнес. Оказа се, че средствата, отпуснати от държавата, са крайно недостатъчни, макар и да са оптималното, което тя може да си позволи.  В помощ на семействата..

публикувано на 13.04.21 в 17:03

Отворена наука и споделено знание – как се справя България

Какво е отворена наука и споделеното знание? В определението за “отворена наука“ се казва, че е обобщаващо понятие за движението, което цели научните достижения и резултати да бъдат достъпни за всички любознателни хора и професионалисти.  Обхваща публикуването на отворени научни изследвания, борбата за свободен онлайн достъп, окуражаването на..

публикувано на 13.04.21 в 15:30

Еврика! Успешни българи: Виктор Гичев

За себе си Виктор Гичев казва, че обича да върши работата на 100%, а когато се налага – и на повече. Известен е с любовта и успехите си в ски спорта, но заедно с това е и един от най-новите и успешни млади фермери – животновъди. Заедно с брат си Светозар построяват ферма в планинското село Боерица, община Ихтиман, която приема първите животни през..

публикувано на 12.04.21 в 17:05