Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Будност в трудно време

БНР Новини
Биляна Панталеева, Неда Станимирова и Цвета Николова (отляво надясно).
Снимка: Кирчо Стоичков

Казват древните мъдреци, че „Само в мрака свети светлината и само преминалият през мрака става светлина”. Собствените ни недостатъци и житейските трудности са мрака, който трябва да преодолеем, ако искаме да се превърнем в Слънца. А това не е лесно. „Никога не е било лесно. Никога не се е поднасял на тепсия плодът на знанието, плодът на самочувствието. Ние можем да имаме високо самочувствие само ако извисим своята духовност. Даже най-голямото богатство не може да извиси един  човек, ако той е духовно беден”. Това каза в „Познати и непознати” миналия понеделник големият български поет Георги Константинов. А пък екипът ни обеща, че ще продължи темата Будност и бъдеще. Затова на 6 ноември говорихме за Будността в трудно време. В разговора участваха Неда Станимирова, носител на тазгодишната награда Златен будилник за сътрудничество на програма „Христо Ботев”; Биляна Панталеева от Инициатива „Бъдители”, чиято кауза е бизнеса в подкрепа  на образованието; Велимир Велев, режисьор на Невиждан театър и Латинка Дучева от Центъра за приобщаващо образование. Първа в разговора се включи Неда Станимирова, която разказа за причините, които са я накарали да спонсорира детския поетичен конкурс „Искри” на програма „Христо Ботев”. Чуйте звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Цветемира Минкова

Тя е удивително момиче, пораснало на ум и сърце не като за годините си, а сякаш дошло от бъдещето с познанието, че можем със своето СъЗнание да променяме материята, а следователно и живота – тук и сега. Това момиче носи красивото име Цветемира. Цветемира Пламенова Минкова. Очите ѝ са с цвета, символ на мира – ясно сини и спокойни. Родена е в София,..

публикувано на 08.03.21 в 17:05

В племената на Гуджарат мъжете нe бива да пипат пари

Гуджарат! Извадих късмета да попадна сред дивата му красота и… се омагьосах. И омаята ми няма нищо общо с алкохола. В най-западния индийски щат той е абсолютно забранен. Май няма общо и с жегата. Термометърът ковеше около 40 градуса по пладне, но аз се върнах с жестока настинка от „враждебните вихри“ на климатика. Омагьоса ме простичкият живот на..

публикувано на 08.03.21 в 11:53
Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията. Другата половина от света вдигна рамене и..

публикувано на 05.03.21 в 09:09
Илюстративна снимка

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност. Д-р Трифон Трифонов е астроном в института “Макс Планк“ в Хайделберг. “Макар ние да откриваме много екзопланети, в последните 25 години сме открили над 4600. Специално Gliese486b има почти перфектните физически и орбитални характеристики, за да търсим атмосфера около скалисти..

публикувано на 05.03.21 в 08:53
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06