Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да се доверим (ли) на младите учители?

БНР Новини
Емилия Иванова, директор на 90-о СУ „Хосе де Сан Мартин“
Снимка: Василена Мирчева

Въпросът съвсем не е риторичен. Един от най-странните аргументи, с които съм чувала училищен директор да мотивира родителите да запишат децата си в неговото училище, беше, че учителският състав е предимно от „старата школа“, на пенсионна и следпенсионна възраст. Немалка част от случаите  на неадекватно отношение към учениците се причиняват от млади учители. Доста привърженици има мнението, че завършилите образованието си в последните години имат съществени пропуски дори в базовата грамотност. Как тогава да оставим в техните ръце обучението и възпитанието на децата си?
В софийското 90-о СУ „Хосе де Сан Мартин“ имат категоричен отговор на въпроса – процентът млади учители там далеч надвишава средния за страната, а възрастта на екипа е следствие от системна и целенасочена политика за развитие. За няколко години последователни стъпки учителите не само започват да обменят помежду си опит, да посещават и обсъждат взаимно часовете си и да подготвят общи уроци. Усетили реалното доверие към работата си и подкрепящата среда, те проявяват все повече инициативност и творчество. Създадената атмосфера на колегиалност и постоянната обратна връзка при въвеждането на новости естествено привлича младите и съзидателни личности. Разбира се и подборът на кандидатите е много прецизен. Резултатът е, че отношенията между учителите се пренасят и върху учениците, които, според анкета, се чувстват щастливи и с радост идват на училище. Защото човек не може да научи някого на нещо, което самият той не умее, вярва директорката на училището Емилия Иванова, чието лично обаяние, далновидност и съвременно мислене без съмнение са в основата на изключителния дух, който цари в едно иначе съвсем обикновено средно училище, което дори не е от онези „елитните“, пред които се извиват опашки от кандидати. Впрочем, убедена съм, че ако този дух надделее в училищната ни система, опашките от само себе си ще изчезнат. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата от Русаля имат нужда от вас

Може би сте чували за училището-пансион по изкуства и занаяти във великотърновското село Русал я. То приютява деца, лишени от родителска грижа, от крайно бедни семейства или от рискова среда. Идеята е, че изкуството може да стопи стената от собствените им страхове, недоверие и чувство за безполезност и да ги изведе към светлата страна на живота...

публикувано на 19.10.20 в 11:10

Невромаркетингът - наука в рекламата

Невромаркетингът е модерна научно-изследователска област в която взаимно се допълват постиженията на невронауките и резултатите от анализите, направени при маркетинговите проучвания на пазарното поведение на потребителите и комуникативните възможности на рекламата като въздействие. В процеса на изследване най-често се използва..

публикувано на 15.10.20 в 16:55

В образованието няма минало свършено

Доколко ориентирано към бъдещето е българското образование и как му повлияха пандемията и дигитализирането? "Навлизането на технологиите не е цел, то е средство за постигане на качество в образованието – е изтъквал неведнъж Явор Джонев Председател на фондация за образователна трансформация transform.bg. Няма как обаче дигитализирането да промени нещо..

публикувано на 14.10.20 в 14:10

Азбучните уловки на дребномислието

На фона на дълбоките проблеми в държавата и общото безпокойство на хората тези дни неочаквано на повърхността пред общественото внимание изплува нова тема за спорове. Как да се нарича празникът 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, както досега, или Ден на българската писменост, просвета и култура. За съжаление..

публикувано на 14.10.20 в 09:45
Синагогата в Хамбург, пред която на 4 октомври мъж нападна еврейски студенти

От реч на омразата до действие от омраза

След по-малко от месец се навършват 82 години от Кристалната нощ в Германия. От много години насам фашизоидни екстремисти използват еврейските празници, за да нападат хора и места, свързани с еврейската общност. Миналата седмица еврейската общност от цял свят отбеляза своя празник Сукот. Една от традициите по време на празника е била стопаните да правят..

публикувано на 13.10.20 в 13:41