Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Италия в седмицата на Рождество

БНР Новини
Фигурките от рождественските ясли са неизменна част от коледния дух в Италия
Снимка: Pexels

Специалната рождественска седмица преди Коледа в Италия се казва Натале. Кулминацията, естествено, е в последните три дни, които символизират радостта от идването на новия живот, раждането на Исус, пречистване, очакване за щедро и благодатно бъдеще.
Има ли в Италия коледари? Преценете сами! На 23 декември децата се преобличат в дрехи на пастири. Спират пред всяка врата, пеят празнични песни и очакват възнаграждение от дребни монети и сладки. Както във всяка католическа страна, се правят Коледни ясли. Фигурката на детето Исус се поставя в нощта на 24 срещу 25 декември.
Провеждат се тържествени църковни служби. Рождественските празници носят характера на домашен уют, събиране на семейството край трапезата. А какво има на масата, според италианските традиции? – Разказва Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Република Италия у нас. За превода съдейства Елза Хаджийска.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.