Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В „Покана за пътуване”: Камбана с мисъл на Дънов в храма на айкидо в Япония, гепард целува ръка в Южна Африка

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Прайд бели лъвове в Лайънс парк
Снимка: Магдалена Гигова

В „Покана за пътуване”  днес няма да губим време с излишно разтакаване и тюхкане, ами направо ще ви водя в устата на звяра.
Знаете ли какво е гепард да ти целува ръка. Изпитала съм го и ще го споделя! Огромен, но дружелюбен гепард се е изтегнал като султан в харем и благосклонно приема почесването зад ухото и потупването по гърба. Мъркането му е досущ като на котка, но оглушително. Сякаш някой го е включил в усилвател за рок-концерт.
Гледачът ме окуражава да поставя дланта си пред муцуната му. Нереалното усещане за покой и стелеща се нежност ме кара да забравя за опасността. Гепардът ме близва.
Първоначално - опознавателно. Езикът му е като гъвкава раш пила. Постепенно „целувките му” стават все по-интензивни. Грапавият език се катери по ръката ми чак до рамото. Подлият гъдел на страха е изчезнал отдавна. Останала е чистата радост от общуването с гордото животно почти на подсъзнателно ниво.
Моето ново гадже е на четири години и се казва Самха. 65 килограма чиста доброта. И слава Богу! Като се има предвид, че е най-бързото животно на планетата, с по-добро ускоряване от доста спортни автомобили, е ясно, че не бих могла да му избягам. Гепардът развива скорост до 120 км/ч на къси разстояния (4-500 метра). Достига от 0 до 110 км/ч за 3 секунди, но пък се опитомява най-лесно от всички големи котки.

При бебетата лъвчета пускат и малки деца
Къде е това приказно място, където човек може да реализира детската си мечта да гушка бебе-лъв и да гали гепард? В Южна Африка, „Лайънс парк” близо до Йоханесбург.  Придвижването там става с почти безшумни коли с решетки като на затворнически автомобил – достатъчно тесни, за да не те докопа разлютена голяма котка и достатъчно големи да провреш фотоапарата си. (Още подробности може да чуете в звуковия файл на предаването, че  и да видите в прикаченото видео).
Д-р Вера Китова и Абделмалек Будиаф, министър на здравеопазването на Алжир. Снимка: личен архивДа,  Южна Африка е мястото, където можете да сбъднете детската си мечта да галите лъвче бебе и да си хванете гадже гепард. А ако, докато чакате виза за там случайно сте мръднали до съседна Румъния да видите как се справят другите опашкари в Европейския съюз, идете до Констанца да се заредите с малка доза здрав патриотизъм. Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкажат как да откриете „скритата” българска църква в традиционната си рубрика.
Една наша сънародничка създава отлични връзки отвъд България още от 60-те години на ХХ век, когато като млада лекарка цери и твори приятелства в страните от Магреба. Вера Китова, известна като докторката на Дипломатическия корпус, неотдавна представи в Алжир своя книга написана направо на френски в превод от арабски. Тя е член на френския съюз на лекарите-писатели и неизменно присъства в парижкото кафене „Прокоп” на годишните им срещи. В прочутото заведение, любимо на артистичната бохема повече от два века, пазят войнишката шапка на Наполеон Бонапарт. Нямал пари човекът да си плати сметката и я заложил, но така и не се върнал да се издължи. Лекарката се шегува, че по време на Салона на книгата в Алжир получава толкова много целувки от мъже колкото не е събрала през целия си живот.
Гастроентероложката е била лична лекарка на Ванга, повече от 20 години цери дипломатическия корпус у нас, автор е на 14 книги и има няколко самостоятелни изложби като художник-наивист. Нейни стихотворения са включени в тунизийски учебник по френски език за шести клас и в съкровищницата на тунизийската поезия.

Сините мъже - туарегите в пустинята Сахара

В „Покана за пътуване” д-р Китова разказва за Салона на книгата в Алжир, за пустинята Сахара и мъжете в синьо - туарегите.
След като открихме нашенска следа в алжирската и тунизийската поезия, я потърсихме и в…. Япония. При това далеч от лактобацилус булгарикус, който изнасяме в Страната на изгряващото слънце, за да произвежда тамошна компания… марката „Българско кисело мляко”.

Колкото и невероятно да звучи японците се учат от нас не само на квасене, а и на айкидо. Ще си речете „Това е чист абсурд!”, но само ако не знаете, че в основата на самурайската философия е залегнало и учението на Петър Дънов, а в град Ивама звънти камбана, изписана с мисъл на Учителя. За връзката между айкидото и Бялото братство ще ни разкаже  авторът на камбаната, скулпторът Христо Михайлов, носител на шести дан. Той е личен ученик на Исояма Сенсей, при когото се е усъвършенствал и Стивън Сегал, и президент на техническата комисия към Българската федерация по айкидо.
Скулпторът и сенсей шести дан Христо Михайлов сензационно хвърли бомбата, че освен с учението на Петър Дънов айкидото е свързано с богомилството.

Сенсей Христо Михайлов, автор на камбаната в храма на   айкидо
Това може да се случи само в „Покана за пътуване”! Разговорът ни със скулптора Христо Михайлов започна в Япония, за да стигне до най-старото златно съкровище в света – открито във Варненския некропол. Но не металът е най-ценният, нито фактът, че това са първите открити от археолозите златни украшения, направени от човешка ръка. Сенсеят по айкидо забелязва нещо много по-значимо: всички накити съчетават в себе си пропорции, непознати преди 7 хил. години, когато са изработени бижутата. Според него предметите от съкровището са служели за еталонни дължини, открити в забележителности като пирамидите в Египет и Стоунхендж. Сред закономерностите и пропорциите в артефактите от Варна са числото на Фибоначи и числото Пи.
Още приключения и притегателни награди – на страницата на предаването във Фейсбук

А в youtube можете да видите как гепард целува ръка. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56