Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„В долината“, опера в пролог и две действия от Ойген д`Албер (съдържание)

Либрето на Рудолф Лотар по едноименната драма на Анхел Гимера.

Действащи лица и изпълнители:
• Себастиано, богат селянин – баритон
• Томазо, кмет – бас
• Моручо, слуга в мелницата – баритон
• Марта – сопран
• Пепа – сопран
• Антония – мецосопран
• Розалия – алт
• Нури – сопран
• Педро, овчар – тенор
• Нандо, овчар – тенор


Пролог
Овчарите Педро и Нандо са в планините заедно със стадото на богатия Себастиано. Педро разказва, че си мечтае да се прибере в долината и да намери красива съпруга. Внезапно се появява господарят Себастиано, който води със себе си красивата девойка Марта. Той казва на Педро, че трябва да слезе в селото, да се ожени за Марта и стане мелничар.

Първо действие
В селото слугата Моручо и слугините обсъждат Марта и задяват Педро, че си мечтае тя да бъде негова жена. Нури разкрива, че Марта ще се омъжи за овчаря и казва, че е подслушала разговор между Себастиано и Марта, от който става ясно, че двамата са имали интимни отношения. Ето го и Педро, който идва за сватбата си. Той не знае, че Марта е била любовница на господаря и не може да разбере защо всички му се подиграват. Моручо разкрива пред кмета Томазо миналите отношения между господаря и бащата на Марта. Той смята, че тъй като богаташът има годеница е решил да се освободи от Марта и затова я е дал за жена на Педро. Томазо е възмутен и е готов да се разправя със Себастиано, но е задържан от Моручо. След сватбата си Марта, която се страхува Себастиано да не реши да отиде при нея, не отива с Педро, което много го озадачава. Междувременно тя постепенно започва да обиква добрия овчар, който не може да издържи на непрекъснатите подигравки на селяните и решава да се върне в планината. Кметът Томазо я съветва да разкрие миналото си пред Педро. Овчарят първо е ядосан от чутото, но след това ѝ прощава и предлага да заминат заедно в планината. За да не направи някоя глупост, той напуска мелницата, ядосан от закачките, които си позволява да отправи богаташът към съпругата му.

Второ действие
Томазо разкрива миналото на Себастиано пред бащата на годеницата и сватбата отпада. Себастиано решава да си върне Марта, но тя го отблъсква. На помощ идва Педро, който се нахвърля върху насилника и го удушава. Той и съпругата му напускат селото и се отправят към планината, където се надяват да започнат нов живот.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07

„Нека пеят народите“ на 60

В предаването имаме удоволствието за проследим запис от църквата „Св. Петър“ в Лондон от 5 ноември тази година, а събитието е повече от тържествено – 60 години от първия Международен хоров радиоконкурс „Нека пеят народите”, организиран от Европейския съюз по радиоразпръскване. Първото издание се състои в Лондон през 1961г., домакин и създател е радио..

публикувано на 22.11.21 в 08:55
Цветелина Василева в ролята на Дездемона, „Отело“, Ковънт Гардън

Честит рожден ден на Цветелина Василева

Цветелина Василева – този слънчев, топъл и великолепно овладян глас сигурно ще познае всеки ценител на операта. Над 30 години тя представя своето изкуство на сцените по света и у нас. През лятото Старозагорската опера отбеляза този юбилей с гала спектакъл на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини на Античния форум „Августа Траяна“. Партньор ѝ беше..

публикувано на 20.11.21 в 08:35