Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честит юбилей на Анелия Шуманова, певицата - еталон за изисканост и съвършенство на българската музикална сцена

Петък, 16 март, от 14.30 часа

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Анелия Шуманова
Снимка: личен архив

Този петък (16 март) „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в особено изисканата компания на една от най-ярките звезди на родната класическа оперета, озарявала сцената на Държавния (тогава, днес Национален) музикален театър повече от три десетилетия. Името й е синоним на вокално съвършенство, сценично великолепие, елегантност и несравним чар. Анелия Шуманова е „най-добрият оперен глас и най-изисканата певица на Музикалния ни театър, която би направила чест и на всяка чужда музикална сцена“ според безспорния оперен специалист и ценител на красивите гласове, композитора Парашкев Хаджиев. Репертоарът й включва почти всички централни партии в най-популярните и поставяни оперети не само на Офенбах, Щраус, Лехар и Калман, но и на Пал Абрахам, Роберт Щолц, Франсис Лопес и Рудолф Фримл. Гастролирала е из цяла Европа, в Израел, в Алжир, а неповторимите й лирични героини винаги и навсякъде са предизвиквали спонтанния възторг на публиката и критиката, но незабравими и до днес остават вокалните й интерпретации на образите.
„Анелия Шуманова е певица и актриса с изключителен глас и рядко музикантско чувство. Никъде по света не съм слушала по-съвършена от нейната Теменужка“ – това са думи на съпругата на Имре Калман - Вера Калман, прекрасната муза, вдъхновила прочутия композитор за образа на Виолета от „Теменужката от Монмартр“. Още една ненадмината партия на сцената на българския музикален театър, към която никоя от българските певици след Анелия Шуманова не е посегнала, е Мадлен от оперетата „Бал в Савоя“ на Абрахам. Тази звездна роля на Анелия е провокирала нейната легендарна колежка – вечната суперзвезда на българската оперета Мими Балканска, да й напише писмо от болницата с пожелания за успех на премиерата: „Скъпа, мила и способна Анелия-Мадлен, от цялото си болно в този момент сърце Ви целувам и желая да наследите моя дълъг, красив и успешен сценичен живот“. И Анелия го прави с лекота и блясък. На 12 март, скромно и в много тесен приятелски кръг, Анелия Шуманова отбеляза юбилейния си рожден ден. Звездният екип на „Звездния експрес“ й пожелава много, много здраве, радост, семейно щастие и благополучие. Нашият разговор с неповторимата класическа оперетна героиня на българския музикален театър ще продължи и следващата седмица – денят, часът и мястото са известни: петък, 14.30 часа, програма „Христо Ботев“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 ноември 2021

1 ноември Свири Камерният оркестър на Румънското радио с диригент Кристиан Мандял. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Серенада за струнни в ми минор, оп. 20. 3.13 часа – Феликс Менделсон (1809-1847), Ноктюрно из „Сън в лятна нощ“, оп. 61. 3.19 часа – Камий Сен-Санс (1835-1921), Серенада в Ми бемол мажор, оп.15. 3.25 часа – Морис Равел (1875-1937),..

публикувано на 27.10.21 в 15:35
Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат..

публикувано на 26.10.21 в 08:47

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“. „Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало Действащи лица и..

публикувано на 24.10.21 в 08:35
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Корица на вокалната партитура, 1919 г

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Либрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. Действащи лица и изпълнители: • Заза, певица – сопран • Анаиде, майка ѝ – мецосопран • Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт • Наталия, приятелка на Заза – мецосопран • Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор • Тото..

публикувано на 23.10.21 в 07:45