Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куртово Конаре – извор на инициативи за развитие

БНР Новини
Фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти в Куртово Конаре привлича посетители от страната и чужбина
Снимка: kurtovokonare.com

Жителите на село Куртово Конаре, Пловдивско, са неуморни в реализирането на множество проекти в полза на местната общност. Инициатор и двигател на дейността е местното читалище „Любен Каравелов“ със секретар Емилия Шушарова.
Трудът им не остава незабелязан. В продължение на няколко години платформа АГОРА номинира и награждава екипът, реализирал начинанията с дружните усилия на всички жители на селото. Тази година те бяха класирани на първо място за своя проект с екологична насоченост и получиха голямата награда на специална церемония. Успешното начало бе положено с провеждането на уникален фестивал, посветен на плодородието и ненадминатите по вкусови качества местни сортове зеленчуци. Така вече 10-та поредна година „Фестивалът на чушката, домата и традиционните храни“ привлича посетители от страната и чужбина и се провежда в първите дни на месец септември.
Подробности за всичко това можете да научите от предаването „Събота сутрин“ излъчено на 9 юни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35