Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 20 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Фитотерапия
Лечение с билки

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Приятели – 2
Посветена на приятелството песенна лирика от: Георги Минчев, Джон Ланг, Бърни Тоупин, Димитър Керелезов, Георги Белев, Шерил Кроу, Александър Александров, Стинг.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Завръщане към себе си“ от Йон Друца

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Полски песни

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения  на Бойка Шекерова, Даниел Спасов, Димитър Лукарски, Петър Ралчев и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Слънцето“ от Джани Родари

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Годишнина от смъртта на екзарх Йосиф.
- За самообявяващите се президенти – годишнина от оглавяването на Пакистан от генерал Первез Мушараф.
• За целта и резултатите от поискания от БСП вот на недоверие.
• Изборът на водещия: Ще успее ли БСП да убеди избирателите си, че действа като реална опозиция – разговор с политолога Албена Танева.
• Музикален акцент
• Рязко
• За юни като месец на заплатите и за социалните цели на Българското председателство на Съвета на ЕС преди заседанието в София на Групата на работниците на Европейския икономически и социален комитет. Разговор с представители на КНСБ И КТ „Подкрепа”.
• Човекът: Десислава Пътева: къде и как се пресичат журналистиката, суингът, фотографията и смехът?
• Минути за култура: „Късо кино: филми на пловдивчани” – разговор с режисьора Атанас Куцев.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• След поройните дъждове са налице подходящите за развитието на кърлежи условия – какво трябва да знаем за тях и какви рискове крият те? Колко опасно може да бъде ухапването и какви са превантивните мерки, които трябва да бъдат предприети? Трябва ли да се пият антибиотици – на тези въпроси търсим отговор от Цезарина Илиева, началник на отдел „Паразитология“ в Столичната здравна инспекция.
• У дома сутрин: Летните занимания за деца, организирани от Политехническия музей в София.
• По пътя: пътуваме до Белозем.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Деси Добрева с подробности за концерта, който подготвя;
• Етно проектът Аегония записа авторската си песен „Ща да ида, майчинко“;
• Вяра Панталеева с нова песен;
• „Мери Бойс Бенд“ канят на голям концерт във Варна;
• Емил Анчев от „Конкурент“ представя най-новата песен, с която ознаменуват 30-тата годишнина на групата;
• Мирослава Кацарова разкрива някои от световните имена, които ще чуем в поредното издание на Пловдив Джаз Фест.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За една бързо приета оставка

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Трето издание на фестивала „Етюди и приятели“ в София:
Хореографите Ани Колиер и Галина Борисова представят фотографската изложба „Куба Антарктида Танц и още“ и танцовия спектакъл „Историята на вчерашния ден“.
• Световен театър в София: Среща с екипа на спектакъла „Власт и съпротива“ от Илия Троянов, с който Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин участва на фестивала в столицата.
• „Вземи моето хапче“: серия от плакати за връзката на човека, природата и изкуството. Художниците Аменун Женева и Стефан Чинов с покана за съвместната им изложба в столичната галерия „Ракурси“.
• Пети фестивал Фотофабрика: Изложба „Бележитите портрети на Надар” на световноизвестния френски фотограф от края на XIX и началото на XX в. Феликс Надар в Националната художествена галерия.
• Калина Луканова представя артистичната си творба „Пастиш“ – колаж от различни препратки и гледни точки в галерия „Етюд“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Можеше и да е по-добре“ – разговор с аниматора Владимир Тодоров, участвал в създаването на продукции като поредицата за Хари Потър, „Космически забивки“, „Стюарт Литъл“ и някои от филмите на Робърт Земекис, автор на книгата „Архипелаг Ню Йорк“.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Непознатият Антонио Салиери

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на БКП 1919 – 1989
Българската комунистическа партия е явление, което е невъзможно да бъде забравено, подминато или заобиколено. От малка сектантска група преди 127 години тя стана управляваща партия в 1944 г. и първа политическа сила в продължение на поне 47 години.
Преди 99 години БКП се превърна в секция на Коминтерна и свърза съдбата си – и тази на България – със СССР. Падна от власт номинално две години преди разпада на Съветската империя, но продължава да е популярна и в 2018 година.
БКП е отричана и дълбоко мразена, както и страстно обичана. Злините, които нанесе на народа си, са очевидни, но влиянието ѝ остава значително. Историята й заслужава да бъде изследвана, проучена, анализирана и представена на обществото. Това е целта и смисълът на това изследване.
В студиото ще гостуват историкът проф. Никола Г. Алтънков и Георги Боздуганов, автор на книгата „България - военният трофей на Сталин".

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Природни резервати в България
Природен парк „Златни пясъци”

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Под знака на френското кино – с музика“
Музикалните изкушения на легендарния френски комик Фернандел.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Етно и уърлд’джаз от Африка… Черният континент, безспорно, има какво ценно да ни предложи в стила – фюжънът оттам е мелодичен, музикален, богат… подобно на фолклора, от който извира. Сред талантите – световноизвестният Ришар Бона (Камерун) с кубинците „Мандекан Кубано“, Салиф Кейта от Мали – с дует с Ришар Бона, Ив Нтола – натурализиран италианец от Камерун, в колаборация с формация „Джио’с Проджект“ (начело – мултиинструменталистът Джовани Дзуки), формация „Неко Новелас“ от Мозамбик, именувана на създателя си – с характерен колоритен многогласен стил, характерен за южната част на Африка и композиции на няколко езика.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Историята от началото на света до наши дни“ от Луиджи Малерба

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• 90 г. от рождението на композитора Александър Танев. Неговата дъщеря Борислава Танева, пианистка и композитор, за събитията по случай годишнината и за музикалното наследство на баща й.
• композиторът и пианист Михаил Големинов за „Магистрали на мълчанието”, първо събитие от поредицата „Пиано плюс”.
• Богдан Сегин за Седмия „КУРС”, международните майсторски класове за нова музика, този път с тема „Ново поколение”.
• „Невиждан свят”, нов албум на саксофониста Орест Филипов

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 13 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Пътеводител из летните фестивали – Дейвид Бърн, Джон Кейл, Massive Attack и Chemical Brothers в афиша на фестивала „Метроном“ в Прага – интервю с фестивалния директор и програматор Бара Шубртова.
• Портрет на твореца като млад: Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” в град Трявна представи в изложбената си зала творбите на дипломантите си по  вътрешен дизайн, дърворезба и иконопис. С дипломантите и с Орфей Миндов, директор на училището, разговаря Ани Маринова.
• А сега внимавайте… – Ивайло Кицов за детето-чудо на новата британска даркуейв/инди-джаз/трип-хоп сцена Арчи Айвън Маршал (King Krule) и за новия му албум.
• Социална стълбица – инициативи за по-добри условия на работа и спазване на правата на работещите: случаят с фабрика „ВиоМе“ в Солун, чийто контрол бе поет от самите работници.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• 50 години от създаването на Хора на софийските момчета – информация за юбилейния концерт на 21 юни т.г., включен в програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ и изпълнения на състава под диригентството на проф. д-р Адриана Благоева.
• 50 години камерна капела „Полифония“ и 10 години без Ивелин Димитров – основател на състава. Разговор с диригента Людмила Герова, солистката Катя Диманова и журналистката Божана Димитрова – автор на новата книга „Ивелин Димитров и „Полифония“ – Песни пред олтара на времето". Юбилейният концерт е на 23 юни в Камерна зала „България“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10