Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Исак Паси – просветителят, будителят

БНР Новини
Соломон Паси (вляво) и доц. Здравко Попов
Снимка: Кирчо Стоичков

90-годишнината от рождението на проф. Исак Паси не е от най-фанфарните събития на тази година, но в същото време задължава да активираме интелектуалната си памет, за да отдадем дължимото на един човек, посветил се с цялото си същество на науката, честността на разума и справедливостта на академичните дела. Няма съмнение, проф. Исак Паси е сред българските интелектуалци на ХХ век, допринесли много, за да остане нацията будна и съвестна. Просветителската му дейност, изразила се в издаването на десетки томове на едни от най-вдъхновяващите световни мислители, неговите философски есета, превърнали се за мнозина от нас в истинско умствено и емоционално откровение, преподавателската му дейност, която неговите студенти очакваха с тръпнещ интерес – всичко това прави проф. Исак Паси фигура незаобиколима и незабравима. Тъкмо за тази мащабна интелектуална българска фигура бе в центъра на предаването „Премълчаната история“ на 18 юли. Заедно с неговия син Соломон Паси и неговия колега и приятел доц. Здравко Попов надзърнахме зад бляскавата кариера на учения, за да разберем какво му е коствала тя, какви битки и какви препятствия се е налагало да преодолява; изобщо да видим зад високия интелектуалец и обикновения човек, с всичките му тревоги и противоречия. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мира Баджева

Пътуващият човек и укротяването на страховете

„Сигурността е само илюзия“, казва Мира Баджева, журналист и издател. Светът не може да ни гарантира абсолютна сигурност, защото във всеки един момент, във всяка една точка на света, можем да бъдем изненадани от нещо, казва тя. Въпросът е как реагираш и доколко си научен и подготвен, за да можеш да извадиш най-доброто от себе си. „Най-добре се живее с..

публикувано на 31.10.20 в 11:10
Доброволците в лагера и фотосесия на земеродно рибарче

Дуранкулак – за опръстенителния лагер и птиците

Мястото е Дуранкулашкото езеро, където два месеца и половина продължи втория опръстенителен лагер – едно 5-годишно научно изследване, организирано от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Националния природонаучен музей, Сдружение за дивата природа „Балкани“ и Патрик Бергкамп – опръстенител от Холандия. Първият опръстенителен..

публикувано на 30.10.20 в 17:05

Анатомията – наука, която умее да изненадва

От вглеждането в трупа на убитите животни, първите жертвоприношения и балсамирането на трупове в древни времена до днешните дисекции и доброволното даряване на човешкото тяло с научна цел, анатомията е изминала труден път, осмислян от много жертвоготовни хора, превърнали в своя кауза изучаването на човешката анатомия. Сред тях са не само забележителни..

публикувано на 29.10.20 в 16:25
Празничен концерт от район Тараклия

Ден на бесарабските българи – 30 години дружество „Родолюбец“

В годината на 30-ия си юбилей дружество „Родолюбец“ отново отбелязва Деня на бесарабските българи. Ако днес знаем доста повече за българските общности извън пределите на страната ни, голяма заслуга за това има Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“, основано на 15 януари 1990 г. По негова инициатива е..

публикувано на 29.10.20 в 15:05
Златната орда, 1369 г.

Златната орда – далечна и близка

Златната орда – държавното образувание, което се създава на бреговете на Волга след разпадането на голямата Монголска империя, ни се струва сякаш далечно и неотносимо към колизиите в българската история. Само обаче така ни се струва, тъй като, макар и на хиляди километри от Балканския полуостров, събитията там рефлектират и върху нас. Достатъчно..

публикувано на 28.10.20 в 17:26