Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Покана за пътуване: от Атон до Шаолин и Исландия

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
15
Шанхай бе дом за Димитър Владиков в продължение на няколко години.
Снимка: личен архив на Димитър Владиков

Казват, че ваканцията е като любовта: радваш се, докато я очакваш, мъчиш се, когато дойде, и си я спомняш с носталгия, когато си отиде. В „Покана за пътуване“, обаче ваканцията (или поне идеите за нея) ви връхлитат цяла година.

Ако сте склонни към завист, сега му е времето да я проявите с пълна сила. Авторът на редовната рубрика, „50 места от българската история отвъд България”, Светослав Марков посети Атон. Посока мечтана от доста мъже и напълно непостижима за дамите. Названието Света гора идва от XI в. със златопечатната грамота на император Константин Девети Мономах. В същия указ се забранява на всякакви същества от женски пол, дори кози и овце, да влизат в монашеската република.

В „Покана за пътуване“ гостува още един младеж, който е за завиждане – Димитър Владиков от няколко години живее в Китай и професионалните му качества на преподавател по право, бизнес английски и български са толкова добре оценени там, че хич не му хрумва да се връща. Нашият разговор по телефона започна с идеята да си говорим за манастира Шаолин, но, кой знае как, завърши с… дронове, които носят сандвичи по домовете.

Земята в Исландия ври. Видео: Мелания Рашева


Одата на здравословната завист ще продължи да звучи и във втората част на предаването, защото Мелания Рашева ще ни отведе в Исландия – земя уж в Европа, а безкрайно далече от нас. Оказва се, че благодарение на гейзерите исландците не само отглеждат портокали и банани, ами не дават пари за парно. Забележителности там са полетата с лава и вулканите, водопадите и фиордите, но също така пъстрите покриви на Рейкявик, бялата църква с величествен орган и… кръчма, в която банкноти висят като гирлянди, вкл. и български левчета.

Още приключения – на страницата на Покана за пътуване във Фейсбук.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За авторитета на учителите

Когато в началото на пандемията българските учители успяха за броени дни да организират сами преминаването към обучение от разстояние, те спечелиха всеобщо признание и благодарност. По-късно отказът на част от гилдията да се ваксинира породи неразбиране и възмущение – не трябва ли точно рицарите на знанието, науката и човеколюбието да дадат пример за..

публикувано на 02.12.21 в 16:05

Премълчаната история на автентичния фолклор

Каква могъща поезия и мъдрост има в автентичния фолклор, как е съхранил той духа и живеца на историята  ни? Знае се, че колкото важни са българският език, държавната територия, родовата памет, религията и народната традиция, така е важен и песенният ни фолклор. Но прави ли се разлика между автентичния фолклор и авторските песни, изработени в..

публикувано на 02.12.21 в 10:05

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45
Подкасти от БНР